Nyitókép: Dragos Viorel Tigau hivatalos Facebook-oldala

 

Románia szombaton bejelentette nairobi nagykövetének visszahívását, Bukarest elítélte a román diplomata egy tavasszal nagy nyilvánosság előtt tett rasszista megjegyzését – közölte a román külügyminisztérium szombati közleményében.

 

Egy 2023. április 26-án Nairobiban megtartott ENSZ-konferencián váratlanul egy majom jelent meg az épület ablakában.

 

„Az afrikai küldöttség is csatlakozott hozzánk”

 

 hirdetes_810x300  

– jelentette ki ennek láttán Dragos Viorel Tigau román nagykövet, ami azonnal felháborodást váltott ki a jelenlévők között – olvasható a dél-szudáni nagykövetség feljegyzésében az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint.

 

A román külügyminisztérium, amely állítása szerint csak a héten értesült az esetről, azonnal „kezdeményezte a nairobi román nagykövet visszahívását”.

 

„Mélységesen sajnáljuk a kialakult helyzetet, és elnézést kérünk mindazoktól, akik érintettek az ügyben” – hangsúlyozta a román külügyi tárca közleménye, és hozzátette: „Teljességgel elfogadhatatlannak tartjuk az ilyen magatartást, illetve bármilyen rasszista megjegyzést”.

 

Macaria Kamau nagykövet, a kenyai külügyminisztérium korábbi magas rangú vezetője Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: „meg vagyok döbbenve és undorítónak találom az esetet”.

 

„Nagyon szégyenteljes, hogy eddig megpróbáltuk leplezni ezt a gyalázatos (incidenst). Ez minden korban tűrhetetlen és elfogadhatatlan lenne, de a 21. században még inkább!” – adott hangot felháborodásának a kenyai diplomata.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!