Nyitókép: AP Photo/Markus Schreiber

 

Olaf Scholz német kancellár szombaton kifejezte azon szándékát, hogy szeretné fenntartani a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és „hamarosan” tárgyalásokat szeretne vele folytatni.

 

Scholz megjegyezte, hogy nem sokkal azután beszélt Putyinnal, hogy az orosz elnök 15 hónappal ezelőtt katonai inváziót rendelt el a szomszédos Ukrajnában.

 

„Hamarosan újra meg szeretném ismételni (a kapcsolatfelvételt)” – mondta Scholz szombaton a Német Evangélikus Egyház 38. kongresszusán, Nürnbergben. Saját elmondása szerint azt tervezi, hogy felhívja Putyint, és megkéri, hogy vonja ki katonáit Ukrajnából.

 hirdetes_810x300  

 

Az „igazságos béke” előfeltétele, hogy Oroszország kivonja csapatait Ukrajnából – tette hozzá a német kancellár. „Ez az, amit meg kell érteni” – tette hozzá.

 

A közönségből időnként „Tárgyaljatok” kiáltások hallatszottak – írja a DPA. Scholz ezekre így válaszolt: „A tárgyalás rendben van. A kérdés az: ki tárgyal kivel és miről”.

 

Scholz korábban vázolta Berlin ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjának alapelveit, és kijelentette, hogy meg kell akadályozni a konfliktus eszkalációját – írja a DPA.

 

„Helyes volt és most is helyes, hogy mindenben összehangoltan járunk el. Minden lépést megfontolunk, és nem egyedül lépünk. A kezdetektől elköteleztük magunkat ezen elv mellett” – emlékeztetett Scholz, aki azt is elmondta, hogy a határokat Európában nem szabad erőszakkal elmozdítani.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!