Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk

 

Csökkent az ukrán menekültekkel szembeni szolidaritási kedv Lengyelországban egy friss felmérés szerint. A változás drámai, a többség egyre kevésbé tolerálja a menekültek nagymértékű támogatását – sőt, rendkívüli mértékben megnőtt azok aránya, akik kifogásolják azt.

 

A támogatások minden formája tekintetében csökkent a lengyelek lelkesedése. A megkérdezettek 85 százaléka ugyan továbbra is támogatná az ukrán menekülteket, de a többségük nem feltételek nélkül – tavaly még kisebbségben voltak a feltételeket szorgalmazók.

 

Az elmúlt öt hónap alatt 62 százalékról 42 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint Lengyelországnak támogatnia kell Ukrajnát. Még kevesebben (35 százalék) mondják azt, hogy egyértelműen helyeslik a lengyel állam Ukrajnának nyújtott támogatását – ez az arány januárban még 47 százalék volt.

 

 hirdetes_810x300  

A lengyelek negyede már egyértelműen nemet mond az ukrán menekültek további támogatására, miközben egyértelműen helyeslő álláspontot 28 százalék vállalt fel (öt hónapja még 49 százaléknyian voltak).

 

Nő azoknak az aránya is, akik szerint a háború után az ukránoknak haza kell térniük. Öt hónapja még 53 százaléknyian vélték így, ma már a válaszadók 70 százaléka szerint az ukrán menekültek hagyják el Lengyelországot.

 

A megkérdezettek 60 százaléka szerint az ukrán menekültek nem élvezhetnek ugyanolyan szociális előnyöket, mint a lengyelek, és több mint 50 százaléka ellenzi a szociális juttatások kifizetését az ukránoknak (januárban az arány még csak 37 százalék volt). 20 százalék elutasítja, hogy továbbra is a lengyel állam terhére ingyen étkezést és szállást biztosítsanak nekik.

 

A megkérdezettek csaknem 40 százaléka állította azt, hogy megváltozott a véleménye az ukrán menekültekről. A legtöbben azzal a mondattal írták le érzéseiket, hogy „nekik minden ingyen van”, vagy „az ukránoknak már több joguk van, mint a lengyeleknek”.

 

A dolog érdekessége, hogy a lengyel kormány Ukrajna leghangosabb és legradikálisabb támogatója. A túlzottan is nagylelkű politika azonban most kezdi megéreztetni a hatását. Beszédes, hogy a GLOBSEC felmérése szerint az ukrán menekültek támogatásának folytatását leginkább a magyarországi társadalom támogatja. A megkérdezettek 90 százaléka szerint az ukrán menekültek mellett továbbra is ki kell állni, mivel egy háború elől menekülnek.

 

Érdemes kiemelni, hogy Magyarország elutasítja Ukrajna katonai támogatását, a két ország kapcsolatát ráadásul több vitás ügy és politikai-geopolitikai feszültség is terheli. Ennek ellenére az eredmény arra utal, hogy a magyar választók úgy érzik, Magyarország nem az ő rovásukra ad humanitárius segítséget Ukrajnának és az ukránoknak.

 

Ukrajinszka Pravda, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!