Nyitókép forrása: SITA/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerdán kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megpróbált diplomáciai kapcsolatot felvenni Fehéroroszországgal.

 

„Azt mondták nekem: Beszéljünk!”

 

mondta Lukasenka a Rosszija 1 televíziónak adott interjúban.

 

A fehérorosz elnök állítása szerint ez az üzenet a két ország lvivi tárgyalásai során fogalmazódott meg, amelyen Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium titkosszolgálati főosztályának vezetője is részt vett. Lukasenka azt nem árulta el, hogy mikor zajlottak a tárgyalások. 

 hirdetes_810x300  

 

A fehérorosz elnök szerint a tárgyalások egészen addig jól alakultak, amíg az USA nem avatkozott közbe.

 

Nem lehet tudni, hogy pontosan mikor és milyen körülmények között zajlottak a fehérorosz elnök által zajló tárgyalások. Az orosz propaganda általában a tavaly áprilisi tárgyalásokat emlegeti fel ilyen kontextusban, mikor valóban viszonylag közel voltak a megállapodásokhoz az oroszok és az ukránok, majd a britek jelezték, hogy Ukrajna, még ha ki is egyezik Moszkvával, nem kap biztonsági garanciákat a Nyugattól. Így a megállapodások zátonyra futottak. Azóta viszont rengeteg idő telt el, és ma már Moszkva hajlandósága a tárgyalásos megoldásra sem ugyanakkora, mint egy éve.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!