Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint korai lenne nyilatkozni az ukrán ellentámadásról, így nem tudni, hogy fordulatot jelent-e majd a háború menetében. Ugyanakkor leszögezte, hogy az ukrán hadsereg fokozatosan nyomul előre és szabadítja fel a területeit. Az igazán érdekes kijelentést ezután tette:

 

„A támogatás, amit Ukrajnának nyújtunk, az megváltoztatja a harcteret, mert az ellentámadás elindult és az ukránok haladnak előre, eredményeket érnek el. Még csak pár nap telt el, de amit most tudunk az az, hogy minél több területet tud Ukrajna felszabadítani, annál erősebb pozíciója lesz a tárgyalóasztalnál”

 

mondta. Ő a második releváns döntéshozó, aki az ukrán ellentámadás kapcsán a tárgyalóasztalról beszélt. Két napja Antony Blinken amerikai külügyminiszter tett ugyanerre vonatkozó kijelentést.

 

Persze, ez lehet biztonsági narratíva is arra az esetre, ha Ukrajna nem ér el átütő sikert. Soltenberg ugyanis azt is hozzátette, minél több területet nyer Ukrajna, annál valószínűbb, hogy Putyin orosz elnök rájön, hogy nem győzhet a csatatéren, és az igazságos békéről kell tárgyalnia.

 hirdetes_810x300  

 

Érdemes kiemelni, hogy az igazságos béke a mai narratívában Ukrajna területi integritásának teljes visszaállítását jelenti.

 

Ugyanakkor beszédes, hogy egy nappal korábban a Fehér Házban tett látogatása után nem „igazságos békéről” beszélt a sajtónak, hanem csak „békéről”.

 

Csütörtökön kezdődik a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos találkozója.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!