Nyitókép forrása: SITA/Leah Millis/Pool Photo via AP

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap megérkezett Pekingbe, és ennek jelentőségét az is bizonyítja, hogy az elmúlt öt évben magas rangú diplomata nem tette tiszteletét Kínában, miközben az amerikai-kínai kapcsolatok fagypont körüliek, a vitás ügyek listája pedig rendkívül hosszú.

 

Blinken egyszer már elhalasztott kínai látogatását – februárban – a kínai kémballon amerikai légtérben való megjelenése miatt. Blinken várhatóan tárgyal Quin Gang kínai külügyminiszterrel, majd Vang Ji kínai vezető diplomatával. Nem kizárt, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadja. A hivatalos cél az, hogy

 

nyitott és tartós kommunikációs csatornákat hozzanak létre annak érdekében, hogy a két ország stratégiai rivalizálása ne torkolljon konfliktusba.

 

Blinken feladata az is, hogy előkészítse az amerikai pénzügyminiszter és az amerikai kereskedelmi miniszter kínai látogatásait, valamint megalapozza Joe Biden elnök és Hszi elnök későbbi találkozóját, amire még az idén sor kerülhet.

 hirdetes_810x300  

 

Blinken látogatását világszerte figyelik, mert a két gazdasági nagyhatalom rivalizálása a pénzpiacokon át az ellátási láncokig mindenre hatással van. Az elmúlt hónapokban igen veszélyes szintre emelkedett az eszkalációs kockázat Tajvan kérdésében is.

 

Bár az USA elvileg a párbeszéd fenntartása érdekében próbálja javítani kapcsolatát Kínával, közben folyamatosan próbálja satuba fogni a feltörekvő hatalmat. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nemrég arról beszélt, hogy el kell mélyíteni a NATO–Dél-Korea–Ausztrália–Japán együttműködést, ami egyértelműen Kína ellen irányul, ahogy például az AUKUS szövetség is, amely Ausztráliát amerikai atomtengeralattjáró technológiával látja el. Közben mindkét ország, az USA és Kína is folyamatosan köti a csendes-óceáni térségben lévő országokkal a katonai együttműködési szerződéseket. Emiatt Blinken látogatásától túl sok enyhülést hozó eredményt nem várhatunk.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!