Nyitókép forrása: newsweek

 

Ben Hodges volt amerikai tábornok szerint kellő nyugati támogatással áttörhetik az orosz vonalakat és a nyár végére elérhetik a Krím-félszigetet. Hodges erről a Newsweeknek beszélt. Amiről a volt tábornok beszél, az súlyos eszkalációt vonna maga után, ugyanis az Ukrajna elleni orosz invázió egyik fő tétje épp a Krím-félsziget. Túl nagy meglepetést azonban nem okoznak Hodges szavai, aki a Human Rights First emberjogi szervezet tagja, amely pedig több finanszírozási szálon is kötődik Soros György nyílt társadalom alapítványához.

 

Az ukránok közben a délkeleti fronton hadműveleti szünetet tartanak. Bár csak korlátozott információk állnak rendelkezésre, azt már elismerték, hogy a vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek, és ezért át fogják értékelni taktikájukat.

 

A németországi Frankfurtban élő nyugalmazott Hodges azonban felszólította Joe Biden amerikai elnök adminisztrációját, hogy még jobban köteleződjön el Ukrajna győzelme mellett, és biztosítson számára olyan fegyvereket, mint a taktikai, nagy hatótávolságú rakétarendszer, az ATACMS.

 

 hirdetes_810x300  

„Arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy ha az Egyesült Államok biztosítaná, amire Ukrajnának szüksége van, akkor Ukrajna még a nyár végéig felszabadíthatja a Krímet”.

 

Az ATACMS rendszerért Ukrajna már egy éve is lobbizott, azonban Washington eddig következetesen elutasította a fegyver átadását, attól tart – teljes joggal -, hogy súlyos eszkalációt okozna és beláthatatlan reakciót váltana ki ezzel Oroszországból. Az ukránok jelenleg közepes hatótávú rakétákkal okoznak fájdalmas veszteségeket az orosz ellátási rendszerben, az ATACMS azonban teljesen új szintre emelné a háborút, mivel elérhetővé válna minden nyugatorosz stratégiai katonai létesítmény.

 

A Newsweek a cikkében „jelentős ukrán előrehaladásról” beszél, az objektívebb szakértők azonban felhívták a figyelmet, hogy az ukrán haderő eddig még az orosz védvonalak előtti úgynevezett biztonsági övet sem törte át. Jelenleg az 1500 kilométeres front több szakaszán folynak hadműveletek. Az ukránok fő célja az ellentámadással az, hogy Bergyanszk irányába kettévágják az orosz frontot, amivel tüzérségi fegyvereik hatókörébe kerülne a Krím, és ezzel egy újabb ellentámadást lehetne ezzel megalapozni.

 

Hogy a helyzet nem túl optimista, azt az is alátámasztja, hogy maga Hodges is azzal tért ki a harcok helyzetére vonatkozó kérdés elől, hogy korai lenne még az ellentámadás sikerét vagy kudarcát értékelni.

 

Tény, hogy az ukránok még nem vetették be főerejüket, inkább próbálnak fogást találni az orosz védvonalakon.

 

„Nem vagyok benne biztos, hogy pontosan mikor és hol történik meg, de egy ponton áttörik a védelmet, és akkor a lendület megváltoztatja a háború természetét. (…) De ahhoz, hogy ezt megtegyék, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekre van szükségük, (…) amelyek messzebbre érnek el, mint bármi, amivel most az ukránok rendelkeznek”

 

mondta a volt tábornok. Úgy véli, hogy az ATACMS rakéták átadásával a Krím tarthatatlanná válna az oroszok számára, és így a Fekete-tengeri Flottának el kellene költöznie Szevasztopolból, ami ha megtörténne, Ukrajna ATACMS rakétákat telepíthetne Szevasztopolba, ahonnan minden orosz létesítményt célba tudnának venni, beleértve a szaki légibázist is. 

 

Hodges szerint, ha az oroszoké marad a Krím, akkor blokkolni tudják Ukrajna gazdasági ütőereként szolgáló tengeri szállítást, és így Ukrajna sosem tudná újjáépíteni gazdaságát. (Megjegyezzük, Ukrajna egy végletesen eladósodott, teljesen kiszolgáltatott ország, enyhe túlzással minden, ami az ukrán gazdaságot jelenti, külföldi kézben vagy befolyás alatt van – a szerk.).

 

Hodges az interjúban kibukott az F-16-osok miatt. Szerint a Nyugat még mindig tétovázik:

 

„Nem értem, miért nem mondhatja azt a [Biden] kormányzat, hogy azt akarjuk, Ukrajna győzzön, és mi segítünk nekik nyerni, mert ez jó az Egyesült Államoknak, jó Európának, jó mindannyiunknak”

 

hangoztatta. Hodges szerint Vlagyimir Putyin „csak blöfföl”, amikor nukleáris válaszcsapással fenyeget.

 

Persze, a volt tábornok garantálni nem tudja, hogy az oroszok nem vetnek be atomfegyvert, márpedig egy nukleáris háború totális pusztulással is járhat, így a minimális kockázat is túl sok. Az amerikai katonát természetesen ez különösebben nem zavarja:

 

„Továbbra is csak magunkat riogatjuk. Oroszország tudja, hogy csak hetente egyszer kell beszélnie a nukleáris csapásról, és azonnal leállítjuk magunkat. Zsarolnak bennünket, és ez  szörnyű precedens a jövőre nézve”

 

mondta. Joe Biden nyilván nem ért vele egyet, a minap az amerikai elnök arról beszélt, hogy valós veszély, hogy az oroszok atomfegyvert vetnek be.

 

Hodges egyébként május végén a pozsonyi GLOBSEC-konferencián is részt vett, ahol arról beszélt, hogy a Nyugatnak többet kell tenni Oroszország legyőzése érdekében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!