Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

 

Ukrajna és nyugati szövetségesei azon dolgoznak, hogy támogatókat szerezzenek a világ többi részéről egy béketervhez, amelynek alapját Volodimir Zelenszkij saját béketerve szolgáltatná. A szándék önmagában nemes, az egy másik kérdés, hogy az ukrán béketerv alapvetően elfogadhatatlan (jelenleg) Oroszország számára. Nem csoda, hogy a Reuters közlése szerint a tervezett békecsúcs megrendezésére még hónapokat kell várni.

 

Szombaton Dániában találkoztak a békecsúcs kapcsán Ukrajna, a G7 országok, valamint Brazília, Törökország, Szaúd-Arábia, India, Dél-Afrika és Törökország képviselői, hogy tárgyaljanak egy békekoncepcióról. Állítólag Kínát is meghívták az egyeztetésre, de Peking nem küldött delegációt a találkozóra – nyilván elkerülendő azt a látszatot, hogy a Wagner-puccskísérlet ideje alatt Oroszország háta mögött kezd tárgyalásokba.

 

A dániai találkozó célja az volt, hogy előterjessze Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békecsúcsra vonatkozó javaslatát. Mivel fel sem merült, hogy a tárgyaláson az oroszok is részt vegyenek, annak valódi célja az volt, hogy az ukrán terv mögé sorakoztassák be a nyugati országokon kívül azokat is, akik nem támogatják Ukrajnát fegyverekkel és fegyverszünetet szorgalmaznak (ilyen például Brazília).

 

 hirdetes_810x300  

Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter szerint az oroszországi események ösztönzőleg hathatnak más országokra is, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A találkozón a hangsúly azon volt, hogy közös nevezőt találjanak egy békekoncepcióhoz, amely Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos tervére épül.

 

Ami a híradásokban nem került kifejtésre az az, hogy az ukrán béketerv alapvetően olyan pontokat tartalmaz, amelyekre Oroszország borítékolhatóan nem bólint(hat) rá. Ráadásul rendkívül beszédes, hogy nem nagyon került szóba a többi béketerv, hiszen Kína, Afrika és a Vatikán is rendelkezik koncepcióval.

 

Az Reuters hírügynökség szerint az Európai Bizottság egy magas beosztású képviselője úgy véli, hogy általános konszenzus van abban, hogy az ENSZ Alapokmányának alapvelin kell alapulni a béketervnek, kiemelve az ukrán területi integritást és szuverenitást.

 

Az ukránok is elég egyoldalú következtetéseket vontak le a találkozóból. Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy Ukrajna ragaszkodik saját béketervéhez, de készek „meghallgatni” mások javaslatait is. Majd leszöezte: „nem lesz területi kompromisszum”.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!