Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

 

Ukrajna és nyugati szövetségesei azon dolgoznak, hogy támogatókat szerezzenek a világ többi részéről egy béketervhez, amelynek alapját Volodimir Zelenszkij saját béketerve szolgáltatná. A szándék önmagában nemes, az egy másik kérdés, hogy az ukrán béketerv alapvetően elfogadhatatlan (jelenleg) Oroszország számára. Nem csoda, hogy a Reuters közlése szerint a tervezett békecsúcs megrendezésére még hónapokat kell várni.

 

Szombaton Dániában találkoztak a békecsúcs kapcsán Ukrajna, a G7 országok, valamint Brazília, Törökország, Szaúd-Arábia, India, Dél-Afrika és Törökország képviselői, hogy tárgyaljanak egy békekoncepcióról. Állítólag Kínát is meghívták az egyeztetésre, de Peking nem küldött delegációt a találkozóra – nyilván elkerülendő azt a látszatot, hogy a Wagner-puccskísérlet ideje alatt Oroszország háta mögött kezd tárgyalásokba.

 

A dániai találkozó célja az volt, hogy előterjessze Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békecsúcsra vonatkozó javaslatát. Mivel fel sem merült, hogy a tárgyaláson az oroszok is részt vegyenek, annak valódi célja az volt, hogy az ukrán terv mögé sorakoztassák be a nyugati országokon kívül azokat is, akik nem támogatják Ukrajnát fegyverekkel és fegyverszünetet szorgalmaznak (ilyen például Brazília).

 

Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter szerint az oroszországi események ösztönzőleg hathatnak más országokra is, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A találkozón a hangsúly azon volt, hogy közös nevezőt találjanak egy békekoncepcióhoz, amely Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos tervére épül.

 

Ami a híradásokban nem került kifejtésre az az, hogy az ukrán béketerv alapvetően olyan pontokat tartalmaz, amelyekre Oroszország borítékolhatóan nem bólint(hat) rá. Ráadásul rendkívül beszédes, hogy nem nagyon került szóba a többi béketerv, hiszen Kína, Afrika és a Vatikán is rendelkezik koncepcióval.

 

Az Reuters hírügynökség szerint az Európai Bizottság egy magas beosztású képviselője úgy véli, hogy általános konszenzus van abban, hogy az ENSZ Alapokmányának alapvelin kell alapulni a béketervnek, kiemelve az ukrán területi integritást és szuverenitást.

 

Az ukránok is elég egyoldalú következtetéseket vontak le a találkozóból. Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy Ukrajna ragaszkodik saját béketervéhez, de készek „meghallgatni” mások javaslatait is. Majd leszöezte: „nem lesz területi kompromisszum”.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!