Nyitókép: AP Photo/Patrick Semansky

 

Joe Biden amerikai elnök pénteken azt mondta, hogy a kazettás lőszerek Ukrajnába küldése „kemény döntés” volt, de Ukrajnának szüksége van rájuk, mert kifogy a lőszerből az orosz invázió elleni háborúban.

 

„Nagyon nehéz döntés volt részemről, de megbeszéltem a szövetségeseinkkel. Az ukránoknak fogy a lőszerük” – mondta Biden a CNN-nek.

 

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok kazettás lőszert küld Ukrajnának.

 hirdetes_810x300  

 

Több mint 120 országban tiltják a kazettás lőszerek használatát. Általában ezek a fegyverek hatalmas számú kisebb bombát bocsátanak ki, amelyek több hektáros területen képesek gyilkolni, veszélyeztetve a civilek életét.

 

„Ukrajna nem fogja használni ezt a lőszert idegen országban. Csupán megvédi állampolgárait, és minden fegyvert úgy fog használni, hogy minimalizálja a kockázatot a polgárokra nézve” – magyarázta Sullivan.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken köszönetet mondott amerikai kollégájának, Joe Bidennek a „nagyon szükséges“ védelmi segélycsomagért, miután Washington bejelentette, hogy kazettás lőszert küld Kijevbe.

 

„Jól időzített, nagyszabású és égetően szükséges védelmi segítségcsomag az Egyesült Államoktól“ – írta Zelenszkij a közösségi oldalán, megköszönve az amerikai népnek és Bidennek a „döntő lépéseiket“. Hozzátette: Ukrajna védelmi képességeinek bővítése új eszközöket biztosít számára a megszállók kiszorításához és a béke megteremtéséhez.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!