Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Volodimir Zelenszkij a közösségi hálón akadt ki a NATO-tagállamok homályos retorikája miatt. A ma kezdődő NATO-csúcs egyik kiemelt pontja Ukrajna lesz, és Kijev azt követeli, hogy kapjon egyértelmű jelzést a NATO-ba való felvételre. Csakhogy az elmúlt hónapokban a nyugati retorika megváltozott, és ma már az amerikaiak arról beszélnek, hogy nem születik majd döntés Ukrajna NATO-tagságáról. Mivel a háború emiatt indult, de később az ukránok a NATO-tagsághoz való jogra hivatkozva tartottak ki a folytatás mellett, a mostani retorika érthetően komoly feszültségeket gerjeszt.

 

Még Zuzana Čaputová szlovák államfő is úgy nyilatkozott kedden, mielőtt elindult volna Vilniusba, a csúcstalálkozó helyszínére, hogy nem lesz döntés Ukrajna NATO-tagságáról.

 

„Beszélni fogunk ugyanakkor a Kijevvel folytatott politikai együttműködés lehetőségeiről, amit nagyon fontosnak tartok”

 

mondta.

 hirdetes_810x300  

 

Zelenszkij a Twitteren egészen nyilvánvalóan felháborodva közölte, hogy a nyugatiak ígérgetési túlságosan homályosak.

 

„Ukrajna is megérdemli a tiszteletet. Most, a vilniusi csúcs során olyan jelzéseket kaptunk, hogy bizonyos ügyekben Ukrajna nélkül fognak tárgyalni”

 

írta, majd amiatt méltatlankodott, hogy nincs időkeret kijelölve a tárgyalásoknál Ukrajna NATO-tagsága vagy NATO-ba való meghívása kapcsán. 

 

„Úgy tűnik, hajlandóság sincs arra, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba, sem arra, hogy a szövetség tagja lehessünk”

 

írta. Zelenszkij szerint ez egy szándékos kiskapu arra az esetre, hogy az Oroszországgal folytatott fegyverszüneti tárgyalásoknál Ukrajna NATO-tagságát alku tárgyává tegyék, ez pedig az ukrán elnök szerint csak a terror fokozására ösztönzi Moszkvát. 

 

Zelenszkij a nyugatiakat bizonytalansággal és gyengeséggel vádolta meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!