Nyitókép forrása: SITA/Christophe Petit Tesson, Pool via AP

 

Emmanuel Macron diplomáciai tanácsadója szerint Kína „állítólag” katonai felszerelést ad át Oroszországnak, amit Moszkva felhasználhat az Ukrajna elleni háborúban – közölte szombaton az AFP hírügynökség.

 

„Vannak jelek, amelyek szerint Kína olyan lépéseket tesz, hogy örülnénk, ha nem tenné. Peking bizonyos katonai felszerelést nyújtott Moszkvának. (…) De tudomásunk szerint Oroszországnak nem adnak tömegesen katonai kapacitásokat”

 

mondta Emmanuel Bonne csütörtökön az amerikai Aspenben tartott biztonságpolitikai konverencián. Az AFP forrása szerint Bonne „kettős felhasználású technológiai eszközök esetleges átadásáról” beszélt. Azt is elismerte, hogy jelenleg nincs bizonyítéka kijelentéseire. 

 

A nyugati országok többször is figyelmeztették Kínát, hogy ne támogassa Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban.

 hirdetes_810x300  

 

Bonne azt is mondta, hogy az ő megítélése szerint Peking nem nyújt valódi megoldást az ukrajnai konfliktus számára, és felmondta a liberális mainstream narratíváját, miszerint csak az jelenthet megoldást, ha az ukránok legyőzik Oroszországot.

 

A fenti kijelentések kapcsán érdemes kiemelni néhány dolgot. Bonne karrierdiplomata, aki az Egyesült Államokban tett egy bizonyítékok nélküli kijelentést, amelynek így nem elemzői, hanem politikai céljai voltak. Az Egyesült Államok komoly nyomás alatt tartja az Európai Unió országait, hogy csökkentsék kereskedelmi és diplomáciai kapcsolataikat az USA fő riválisával, Kínával. Az Brüsszelben „kockázatmentesítésnek” álcázott szankciós tervek is ennek a célnak az eredménye. Bonne ráadásul nem Oroszország vagy Kína-szakértő, eddigi karrierje kizárólag a Közel-Kelethez kötődik. A dolog érdekessége, hogy Emmanuel Macron francia elnök az elmúlt időszakban többek között Kína kapcsán is „európai stratégiai autonómiát” szorgalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!