Nyitókép: Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön ingyenes gabonát ajánlott fel hat afrikai országnak. Ezt a lépést nem sokkal azután tette meg, hogy Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonaegyezményből.

 

Putyin az orosz-afrikai csúcstalálkozó elején tartott beszédében elmondta, hogy Oroszország idén rekord gabonatermésre számít, és kész leváltani Ukrajnát afrikai exportjában.

 

„A következő négy-öt hónapban 250–50 ezer tonna gabona ingyenes szállítását tudjuk biztosítani Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Szomália, a Közép-afrikai Köztársaság és Eritrea számára“ – mondta a Kreml vezetője. Rámutatott továbbá országa „kritikus szerepére” a globális élelmezésbiztonságban.

 hirdetes_810x300  

 

Putyin szerint a nyugati szankciók megakadályozzák, hogy Oroszország ingyenes műtrágyával lássa el a szegény országokat. „Egy paradoxon van kialakulóban. A nyugati országok egyrészt megakadályozzák gabona- és műtrágyánk exportját, másrészt álszenten vádolnak minket a világ élelmiszerpiacának jelenlegi válságával” – mondta Putyin.

 

Az Oroszország és Ukrajna által tavaly júliusban Törökország és az ENSZ égisze alatt aláírt fekete-tengeri gabonaegyezmény a térségben folyó katonai műveletek ellenére csaknem 33 millió tonna gabona exportját tette lehetővé a Fekete-tengeren keresztül. Július 17-én azonban Oroszország megtagadta a megállapodás újbóli meghosszabbítását. Humanitárius csoportok szerint ez Afrika számos részén érezhető lesz, amely erősen függ az Oroszországból és Ukrajnából származó gabonától.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!