Nyitókép forrása: 

 

Az elmúlt napokban elég hangos diplomáciai csörte alakult ki Lengyelország és Ukrajna között. A vitába egy szándékosan félreértelmezhető kijelentéssel szállt be Jacek Czaputowych egykori lengyel külügyminiszter, aki élesen kritizálta a lengyel kormányt. Annak ellenére, hogy 2018–2020 között a Morawiecki kormány külügyminisztere volt, tehát még csak nem is ellenzéki. Czaputowycz arról beszélt, hogy a lengyel politika „hiéna-, sakálpolitika”, és hogy a rövid távú érdekek mentén feláldozza a nemzetközi politikát. Mint látni fogjuk, a kijelentés elvileg egy geopolitikai szófordulat hibás változata, de annak orosz olvasata miatt az ukránok is felfigyeltek a dologra.

 

A lengyel-ukrán vita Andrzej Duda elnök tanácsadójának kijelentésével kezdődött pár napja, aki egy interjúban kijelentette, hogy az ukránok lehetnének hálásabbak is a Lengyelország által nyújtott támogatásért, és ne várják el, hogy saját érdekeiket feláldozzák Ukrajna miatt.

 

Ezt követően az ukrán külügy berendelte a kijevi lengyel nagykövetet, ami miatt Mateusz Morawiecki is odaszólt, hogy ez Kijev részéről hiba volt, aminek nem szabadott volna megtörténnie – magyarul: Ukrajna sem engedhet meg magának mindent. Majd Voldimir Zelenszkij ukrán elnök próbálta csillapítani a kedélyeket, azt hangsúlyozva, hogy Európa biztonságában az ukránok és a lengyelek együtt játszák majd a kulcsszerepet.

 

 hirdetes_810x300  

A szellem azonban kiszabadult a palackból. Pénteken Jacek Czaputowych volt lengye külügyminiszter adott egy interjút, amelyben élesen bírálta a Morawiecki-kormányt. Szavait átvette az ukrán sajtó is, bár nem biztos, hogy az utalást is megértették, amit Czaputowych tett.

 

„Vannak erős országok, oroszlánok. Vannak ravaszak, mint a rókák, és vannak hiénák és sakálok. Most itt a sakálok és hiénák politikáját látjuk”

 

fogalmazott, majd hozzátette:

 

„A rövid távú érdekek egy vérző országban tragikus következményekkel járnak a nemzetközi politikára”

 

mondta.

 

Mivel Lengyelországban már felpörgött a választási kampány, ahol a kormányzó PiS-nek komolyan oda kell tennie magát, ha megint győzni akar, Czaputowych szavait elődje, de a jelenlegi külügyminiszter is élesen bírálta. Az előbbi szerint Czaputowych ezzel lényegében besorolt az ellenzékhez és azt hangsúlyozta, nem lehet a lengyel nemzeti  érdek kárára Ukrajna-politikát folytatni. Zbigniew Rau jelenlegi külügyminiszter pedig kijelentette, hogy az elhangzottak sem a tényeket, sem a lengyel diplomácia szellemiségét nem tükrözik.

 

Czaputowych szavait az ukrán sajtó is gyorsan átvette, mert az ukrán narratívát tükrözték vissza, bár emiatt lehetnek később még problémák. Lengyelországot legutóbb az orosz Pravda nevezte „hiénaországnak”, arra az orosz narratívára alapozva, hogy Lengyelországnak területi igényei vannak Ukrajnával szemben és gyarmatként tekint rá.

 

Pedig valójában egy geopolitikai fogalomnak a hibás alkalmazásáról lehet szó. Czaputowych szavai ugyanis kísértetiesen hasonlítanak az ún. Schweller-féle dzsungel modellre, amely nagyság és hatalmi ambíciók szerint sorolja be az országokat négy állatkategóriába:

 

  • a legerősebb, nagy országok az oroszlánok, 
  • a legnagyobb kihívók a farkasok, 
  • a gyengébb, ezért nagyokhoz csapódó országok pedig lehetnek bárányok vagy sakálok. A bárányok a hatalmi egyensúly fenntartása érdekében kiszolgáltatott szerepet vállalnak. A sakálok azonban ki akarnak lépni a nemzetközi rendszer puszta elszenvedőinek szerepéből, és meghatározóbb szerepre törekednek akár a status quo megbontásával is. Tipikus sakálország Magyarország is a migráció kérdésében. 

 

A fentiek alapján Czaputowych sakálországnak nevezte Lengyelországot, amely felborítaná a status quot, és egyértelműen utalt arra, hogy a választások miatti belpolitikai érdekek miatt feláldozzák a külpolitikai eredményeket.

 

Ez nem biztos, hogy szó szerint így történik, tény azonban, hogy Lengyelország az USA egyik kulcsszövetségesévé lépett elő, és nagyon igyekszik felborítani azt az európai hatalmi egyensúlyt, amely egyelőre a német-francia tandemnek kedvez. A Schweller-modell szerint pedig a sakálok célja, hogy egy nap farkassá, vagyis kihívókká váljanak. Vajon Lengyelország kit akar majd kihívni?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.