Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin

 

Az elmúlt hónapokban a nyugati sajtóban kissé fordult a széljárás, és egyre nyíltabban írtak arról, hogy Ukrajna nem feltétlenül nyeri meg ezt a háborút. Ráadásul több olyan cikk is született, ami szerint a háború ezen szakasza már a végjáték felé tart – jelentsen ez bármit. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy az ukrán ellentámadás nem járt sikerrel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig szerdán hazája diplomáciai vezetőinek arról beszélt, hogy ősszel nőni fog a nyomás Ukrajnán a háború tárgyalásos lezárásra, a forgatókönyv realitása egyre nő. Erre játszik rá az az információ is, hogy a Biden-adminisztráció az Ukrajnának szánt katonai és pénzügyi támogatások keretéből fegyverezné fel Tajvant Kína ellen.

 

Az orosz-ukrán háború csak Európában okoz igazán nagy biztonsági problémákat, a világ többi része sokkal inkább egy amerikai-kínai konfliktustól tart. És bár az európai hírekben nem kap elég teret, az ukrajnai háborút megelőző feszültségnövekedés tapasztalható Tajvannál is.

 

A Financial Times brit lap értesülései szerint először fordulhat elő, hogy az amerikai adófizetők pénzéből látnák el amerikai fegyverekkel Tajvant. Ezt Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja úgy érné el, hogy az Ukrajnának szánt támogatási keretet kibővítenék és megtoldanák egy passzussal Tajvanra vonatkozóan is.

 

 hirdetes_810x300  

Az USA figyelme az év elejétől egyre inkább a jövőre esedékes elnökválasztások és Tajvan felé fordul, az amerikai sajtóban megjelenő elemzőcikkek egyre több realitást közöltek, az egy éven át épített ukrán cukormáz fokozatosan olvadt le a tudósításokról. Ukrajnát februárban az EU, júliusban a NATO kosarazta ki az euroatlanti integráció kapcsán. A Nyugat kifogyott a lőszerekből, de a költséges harcikedvből is.

 

Az elmúlt napok eseményeit figyelve a kép elég beszédes. Szerdán Zelenszkij a háború tárgyalásos lezárása felé ható nyomásról beszélt, majd megjelent a CNN-től egy közvélemény-kutatás, ami szerint az amerikai többsége már nem akarja támogatni Ukrajnát. Ezt követően kiszivárgott, hogy Bidenék Tajvant is fel akarják fegyverezni.

 

Adódik a kérdés, hogy az USA két forró háború finanszírozásába is beleállna-e, vagy Ukrajna rovására Tajvan lesz az amerikai támogatások fő célországa. Egyébként a geopolitikai szakértők körében jó ideje vita tárgya, hogy az USA képes lenne-e egy kétfrontos konfliktusban helytállni.

 

Tajvan felfegyverzéséhez természetesen arra is szükség van, hogy a republikánus többségű amerikai Kongresszus megszavazza a támogatási keret bővítését és elköltésének új szabályait.

 

A fogaskerekek már korábban beindultak, az USA elnöki hatáskörben a Pentagon büdzséjéből egymilliárd dollár támogatást ítélt oda Tajvannak, ebből 375 millió eurónyi fegyver átadásáról még bejelentés is volt.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Tajvan 23 milliárd dollárnyi fegyverre vár, köztük Harpoon rakétákkal és F-16-os vadászgépekkel (amiket Ukrajna nem kapott meg), amelyeket az USA még Biden elnöksége előtt ígért oda Tajpejnek.

 

A Financial Times szerint Bidenék terve azt jelzi, hogy az USA milyen messzire hajlandó elmenni Tajvan (értsd: az amerikai hegemónia) megvédése érdekében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!