Nyitókép forrása: 

 

Egyre durvább a lengyel-ukrán politikai vita, amit most egy Twitterre feltöltött videó mélyített tovább. A felvételen Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó arról beszél, hogy

 

„Ukrajna Lengyelországot közeli szövetségesnek fogja tekinteni a háború végéig, de után az országok között elkezdődik a versengés.”

 

A videót a kormányzó Jog és Igazságosság Pártja (PiS) politikusa, Jacek Saryusz-Wolski tette közzé, azzal a komenttel, hogy Lengyelország „köszöni az őszinteséget”.

 

Az ügyben többen is mértéktartásra intettek, egyesek szerint Podoljak egy korlátozott befolyással rendelkező szereplő, a felvétel egyébként egy kontextusból kiragadott részt tartalmaz. A TVP lengyel újságírója, Jacek Łeski azonban elég határozott véleményt formált meg az ukrán politika irányáról:

 hirdetes_810x300  

 

„Podoljak végzetes kijelentései. Csak a legnagyobb jóindulattal feltételezhetjük, hogy arra gondolt, hogy a háború után Lengyelország és Ukrajna kapcsolata normális lesz, mint például Lengyelország és Csehország között – itt-ott együttműködünk, itt-ott rivalizálunk -, mert most közös az ellenségünk és háború zajlik. De egymás mellé tenni két olyan kifejezést, mint a „barátság” és a „versenytárs” és azt a háborúval hozni összefüggésbe, szörnyű dolog. Most barátok vagyunk, mert bajban vagyunk (az ukránok), de a háború véget ér, megmutatjuk, hogy képesek vagyunk kiszorítani titeket (a lengyeleket) bizonyos piacokról az olcsó gyártókapacitásunkkal. És ezt egy ukrán elnököt képviselő személy mondja ki.

 

Ukrajna szörnyű háborút vív Oroszországgal, drámai katonai, demográfiai, szociális és gazdasági helyzetben van. Röviden, bár még létezik, a háború következményei tragikusak és évtizedekkel vetik vissza Ukrajnát. Lengyelország együttműködésére és támogatására még hosszú évekig szükség lesz. És erre ilyen kijelentéseket tesz. Ez hatalmas ostobaság. Ukrán ismerőseim csak ingatják a fejüket”

 

írta.

 

De nem csak a lengyeleknél lett napi téma a lengyel-ukrán viszony romlása.

 

Ha folytatódnak az ilyen hangvételű politikai nyilatkozatok, előbb-utóbb Ukrajnában valaki fel fogja vetni, hogy a lengyelek talán tényleg igényt tartanak Nyugat-Ukrajna területeire (amelyek a 18 században tényleg a Lengyel-Litván Nagyfejedelemséghez tartoztak egészen a Fekete-tengerig), ahogy arra az oroszok már többször is utaltak.

 

 

Az ukrán sajtó próbál ellensúlyozni

 

Az Europszká Pravda például úgy véli, hogy hiba lenne a lengyel-ukrán feszültséget kizárólag a közelgő lengyel választásokkal kapcsolatba hozni. A lap az ukrán sérelmek sorában felemlegeti az ukrán gabona kitiltását Lengyelországból, ami szerinte ráadásul önmagában felelőssé tehető amiatt, hogy több más ország is hasonló lépésre szánta el magát. És most Lengyelország, illetve másik négy közép-európai ország a tilalom meghosszabbítását kéri.

 

A lap szerint Kijev is hibát követett el, hogy épp az 1944-es varsói felkelés évfordulóján, augusztus 1-jén kérette be a kijevi lengyel nagykövetet, amiért a lengyel elnök egyik tanácsadója egy interjúban kifejtette, hogy Ukrajnának több hálát kellene mutatnia a támogatásért.

 

Az Europszká Pravda azonban azt is felveti, hogy Lengyelország nem minden lépése szolgálja Ukrajna érdekeit, és „naiv dolog lenne azt hinni, hogy Lengyelország feltétlen támogatása a végtelenségig fennmarad”.

 

Prolbémaként jelöli meg, hogy az Ukrajnának tett biztonsági garanciákból, amelyeknek bizonyos alapjait a G7-ek fektették le, Lengyelország kimaradt, és Ukrajna még csak meg sem próbálkozott azzal, hogy bevonja az egyeztetésekbe nyugati szomszédját. Lengyelország ezért attól tarthat, hogy Ukrajna egy erős regionális szövetség helyett a „régi nyugati szövetségeseknek” szolgáltatja ki magát, ahogy tette 2014 után a Normandiai Négyek (Ukrajna, Oroszország, Németország, Franciaország) működése idején is.

 

Miközben Lengyelország komplex és nagymértékű támogatást nyújt Ukrajnának a háborúban, nem kevés politikai hátszelet biztosítva Kijevnek, Ukrajna egyre inkább a nyugati szövetségek felé fordul és mellőzi Varsót.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!