Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Ukrajna az Európai Bizottságtól kér „kompenzációt” az ukrán gazdák részére, akik az orosz tengeri blokád miatt – a drágább – szárazföldi úton kénytelenek exportálni terményeiket, hivatalosan az európai kikötőkbe. Kijev szerint ezzel „gördülékenyebbé” lehetne tenni az ukrán gabona exportját. Az elképzelés szerint az ukrán gazdák tonnánként 30 euró támogatást kapnának, ami jórészt fedné a szárazföldi szállítás költségeit.

 

Kijev a tengeri blokád miatt vasúton szállítaná terményeit a német, olasz, lett, litván, horvát, szlovén és holland kikötőkbe, ahonnan aztán a világ számos más pontjára szállítanák tovább az árut. A Reuters hírügynökség bennfentes információi szerint az EU költségvetésében nincs fedezet ekkora támogatás odaítélésére.

 

Néhány dolgot ugyanakkor érdemes leszögezni az ukrán gabona kapcsán. Az egyik, hogy jórészt nyugati vállalatok kezében lévő földeken termesztett terményekről van szó, a legtöbb terület amerikaiakhoz kötődik. Másodszor, hivatalosan Ukrajna a szegény afrikai országok ellátása miatt követeli magának a külön elbánást gabonaexport tekintetében az EU-tól – valójában terményeinek töredéke megy a szegény országokba, zöme pedig a gazdag nyugati országokba, valamint Kínába, Indiába, Törökországba.

 

 hirdetes_810x300  

Harmadszor, Ukrajna azt követeli Közép-Európa öt országától, hogy ne hosszabbítsák meg a szeptember 15-én lejáró importtilalmi korlátozásokat az ukrán gabonára, magyarul, hogy ne védjék meg saját agráriumukat az ukrán gabonadömpingtől. Most azon felül, hogy a lengyelektől, magyaroktól és a szlovákiai gazdáktól is elvárják, hogy áldozzák fel megélhetésüket Ukrajnáért, még mindannyian fizessünk is érte, hogy Kijev versenyképesebben és nagyobb haszonnal adhassa el gabonáját a világ többi részére. Megjegyezzük, mikor az illető ország kárpótlást kért az EU-tól az ukrán gabona miatt megszorult hazai gazdák kárpótlására, csak két ország kapott és csak elenyésző összeget…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.