Nyitókép: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök megvédte Oroszország ukrajnai háborúját a szerdai BRICS-csúcson. Kiemelte továbbá a BRICS-et, mint az Egyesült Államok globális dominanciáját egyensúlyozó csoportosulást.

 

A videóbeszéd során Putyin megismételte azt az orosz narratívát, miszerint Moszkvát Washington ellenséges lépései taszították bele az ukrajnai konfliktusba.

 

„Ukrajnában tett fellépésünket egyetlen dolog irányítja: véget kell vetni annak a háborúnak, amelyet a Nyugat és szatellitjei indítottak a Donbaszban élők ellen”

 

 hirdetes_810x300  

– jelentette ki a Kreml vezetője.

 

„Szeretnék rámutatni arra, hogy ez a Nyugat és egyes országok vágya volt, hogy fenntartsák a hegemóniát a világban, és ami súlyos válsághoz vezetett Ukrajnában”

 

– tette hozzá Putyin.

 

A BRICS megerősödése része Oroszország azon víziójának, amely aláásná az Egyesült Államok dominanciáját a világban, és kiépítené azt, amit Putyin beszédében „többpólusú világrendnek” nevezett.

 

Oroszország többször is kijelentette, hogy nyitott a tárgyalásokra a 18 hónapja tartó konfliktus lezárására, de csak akkor, ha elfogadják az Ukrajna területének csaknem egyötödét elfoglaló orosz erők által kikényszerített „új realitásokat”. Ukrajna azonban területi integritásának megőrzését és az orosz csapatok kivonását követeli.

 

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök szerint a BRICS-tagországok továbbra is támogatják Oroszország erőfeszítéseit a konfliktus megszüntetésére. Júniusban Ramaphosa bemutatta az afrikai béketervet Putyinnak és Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek.

 

Putyin nem utazhatott el a dél-afrikai BRICS-csúcsra, mert a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene ukrajnai háborús bűnök miatt. Erre tekintettel Putyin videóbeszédben azt javasolta, hogy a BRICS-csoport következő csúcstalálkozóját 2024 októberében, az oroszországi Kazany városában tartsák meg.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!