Nyitókép: Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap délelőtt – Giorgio Meloni olasz miniszterelnökkel együtt – ellátogatott a Szicília és Tunézia között található Lampedusa szigetére, a migránsok túlzsúfolt központjába.

 

A látogatás során feszült pillanatra került sor, ugyanis a migrációs válság megoldását követelő helyi lakosok egy csoportja elzárta annak a konvojnak az útját, amelyben von der Leyen és Meloni utazott.

 

Az olasz miniszterelnök biztosította a tüntetőket, hogy kormánya „mindent megtesz” a jelenlegi feszült helyzet megoldása érdekében a szigeten, ahová naponta több száz migráns érkezik. Hangsúlyozta, hogy ezért is érkezett személyesen a szigetre. Ezt követően a tüntetők átengedték a járműveket.

 hirdetes_810x300  

 

Meloni és von der Leyen körbejárták a helyi migrációs központot, és beszélgettek néhány lakóval. Felkeresték Favaloro kikötőjét is, ahová naponta számos hajó érkezik migránsokkal.

 

Az olasz miniszterelnök ismét az EU-hoz fordult, hogy segítsen megoldani a lampedusai helyzetet, ellenkező esetben az egész EU-ra negatív hatással lesz. Meggyőződésének adott hangot, hogy az illegális migrációt meg kell állítani, ahelyett, hogy a migránsok más uniós országokba történő újraelosztásával kezelnék a problémát. Az Európai Bizottság korábban is kifejezte készségét a segítségnyújtásra, és Meloni szerint von der Leyen lampedusai látogatása is ennek bizonyítéka.

 

Az Európai Bizottság elnöke cselekvési tervet vázolt a migránsválság kezelésére, hangsúlyozva, nekünk, és nem az emberkereskedőknek kell eldönteni, ki jöhet Európába.

„A migráció európai kihívás, és európai választ és megoldást igényel. Konkrét cselekvések fognak változást hozni a helyszínen, amit csak szolidaritással és egységgel tudunk elérni, számíthatnak az EU-ra”

 

– mondta von der Leyen.

 

Csütörtök délelőtt nagyjából 7000 ember tartózkodott a sziget fő befogadóközpontjában, bár ott csak 400 embert tudnak befogadni. Az elmúlt napokban érkezett migránsok nagy részét ezt követően Szicíliába vagy az olasz szárazföldre szállították.

 

Szerdán a helyi hatóságok bejelentették, hogy 24 órán belül rekordszámú, 5112 migráns érkezett Lampedusa szigetére; válaszul rendkívüli állapotot hirdettek Lampedusán.

 

Az év eleje óta már megközelítőleg 127 ezer migráns érkezett Olaszországba – közel kétszer annyi, mint 2022 azonos időszakában.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.