Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem mondhatott beszédet az amerikai Kongresszus előtt csütörtökön – jelentette be Kevin McCarthy republikánus kongresszusi elnök. Az ukrán elnök csak zárt ajtók között egyeztethetett az amerikai törvényhozás képviselőivel.

 

A hírek szerint az Ukrajna parttalan katonai támogatását többször kritizáló McCarthy utasította el Zelenszkij kérését, hogy a Kongresszus előtt szónokolva győzze meg a képviselőket a támogatás további fenntartásáról. McCarthy arra hivatkozott, hogy a Kongresszus jelenleg nagyon el van foglalva a törvényalkotási folyamatokkal, az ukrán elnök egyébként is tavaly decemberben már kiállhatott a törvényhozás elé.

 

Ezek után döntöttek a zárt ajtós egyeztetésekről. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az ENSZ Közgyűlés után Washingtonba érkező Zelenszkijt nagyon visszafogottan, messze nem akkora felhajtással fogadták, mint decemberben. Az elnöki fogadás is elmaradt, igaz, ettől még Zelenszkij találkozhatott Joe Bidennel is.

 

 hirdetes_810x300  

A kongresszusi képviselők előtti beszéd elmaradása kapcsán azt is meg kell jegyezni, hogy azt megelőzően McCarthy jelezte, hogy Zelenszkij támogatásáról lehet tárgyalni, de világos „győzelmi stratégiát” akarnak látni. Vagyis, Zelenszkijnek nem volt nyilvánosság előtt vállalható (vagy egyáltalán bármilyen) győzelmi stratégiája, amivel a Kongresszus elé léphetett volna.

 

A helyzet azonban egyértelműen jelzi azt a trendet, ami tavasszal bontakozott ki, és amely Ukrajna szerepének és súlyának csökkenését mutatja, különösen Washingtonban, amely egyre jobban inkább Tajvanra és Kínára fókuszál.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!