Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

Az amerikai Hadtudományok Intézete, amelyet leginkább Ukrajna irányába pozitívan elfogult elemzéseiről ismerünk, bejelentette, hogy az ukránok áttörhették az utolsó orosz védvonalat is Verbovénél. Ezt arra alapozzák, hogy GPS koordinátákkal igazol felvételek tanúsítják ukrán páncélosok megjelenését a védvonaltól délre, túl a „sárkányfogaknak” nevezett tankok ellen húzott védelmi sávon.

 

Igaz, az ISW azt is elismerte, hogy egyelőre nem tisztázott, mennyire biztosan tartják kézben a térséget az ukránok, de az „biztos”, hogy kellőképp áttörték az első és második védvonalat ahhoz, hogy járműveikkel benyomuljanak a harmadik, „utolsó” védvonal mögé.

 

Fontos azonban kiemelni az ISW kapcsán, hogy ha igaz is a hír, az nem feltétlenül jelent szenzációt. Bár komoly siker lenne, inkább PR és politikai értéke van egy ilyen áttörésnek. A nagy kérdés ugyanis az, hogy Ukrajna mennyi katonát veszített, marad-e elég ereje felgöngyölíteni a védvonalakat, hogy aztán területszerző hadművelet keretében eljusson Tokmak városáig, és azt sikerüljön is bevenni. Valódi áttörést a szakértők szerint Ukrajna akkor érne el, ha legalább az oroszok által megerődített Tokmak városát is bevennék.

 

 hirdetes_810x300  

Az sem mellékes, hogy az ukránoknak nagyon lassan, nagyjából két-három hétig tartott áttörni Verbovénél, ami elég idő ahhoz, hogy az oroszok új védvonala(ka)t építsenek ki a régiektől délre, és területeket aknázzanak alá. Igaz, hogy egyelőre nem lehet tudni, az oroszok ezt megtették-e vagy sem.

 

És végül: három és fél hónapba telt áttörni a védvonalakat, miközben egy hónap lehet hátra addig, amíg az időjárás ellehetetleníti a nagyobb hadműveleteket. Ilyen körülmények között nem tűnik reálisnak, hogy ilyen rövid idő alatt az ukránok teljesítsék az ellentámadás valódi célját: kijutni az Azovi-tenger partjára.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.