Nyitókép: SITA/AP

 

Az elfogott embercsempészek nagy számára reagálva Csehország jelentősen fokozza az ellenőrzést keleti és nyugati határain, és folytatja a közös határőrjáratokat szlovák és német kollégáival – jelentette be Martin Vondrášek cseh rendőrfőnök. Az állandó határellenőrzést azonban egyelőre nem tartja szükségesnek.

 

„Tegnaptól a teljes szlovák határon, összesen 12 határátkelőhelyen – kilenc közúti és három vasúti – szúrópróbaszerű ellenőrzést végzünk azzal a céllal, hogy lehetőség szerint megakadályozzuk a külföldiek illegális átutazását területünkön nyugat irányába”

 

– mondta Vondrášek.

 

 hirdetes_810x300  

Dieter Romann német rendőrfőkapitánnyal folytatott tárgyalása során az illegális tranzitmigráció elleni intenzívebb együttműködésről állapodtak meg. „Mától intenzív szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezünk a D7-es és D8-as autópályákon, mert a fő migrációs útvonal Dél-Morvaországból a Vysočinán keresztül elsősorban Szászországba vezet. Ezért megállapodás született a közös őrjáratok számának növeléséről” – tette hozzá a cseh rendőrfőnök.

 

Elmondása szerint ő és Dieter Romann egyetértettek abban, hogy nem fenyeget az ellenőrzések újbóli bevezetése a Cseh Köztársaság és Németország határán, de jelentősen meg kell erősíteni a rendőrségi tevékenységet a szúrópróbaszerű ellenőrzések és az államhatár közelében végzett kutatások terén. Elmondása szerint a szlovák rendőrséggel is javult az együttműködés.

 

„Tavaly nagyon problémás volt az együttműködés a szlovák rendőrséggel, idén azt mondanám, standard. Tavaly Szlovákia nem tartotta tiszteletben a visszafogadási kötelezettségeket, és ekkor (egy éve) mindössze 78 illegális migránst vittek vissza Szlovákiába, akik bizonyítottan Szlovákiából érkezett területünkre. Idén 980 illegális migránst vittünk vissza Szlovákiába a visszafogadási megállapodások keretében”

 

– mondta a cseh rendőrfőnök.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!