Nyitókép: SITA

 

Az  izraeli kormány október 23-án zárt sajtótájékoztató keretében kétszáz külföldi újságíró előtt bemutatott egy mintegy 45 perces felvételt a Hamász palesztin mozgalom tagjai által elkövetett izraeliek mészárlásairól és kínzásairól. Az eset október 7-én történt, amikor a Hamász példátlan és meglepő támadást hajtott végre Izrael ellen, 1400 embert ölve meg. Az áldozatok között nemcsak izraeliek, hanem más országokból származók is voltak.

 

Amellett, hogy civileket, köztük nőket és gyerekeket ölt meg és kínzott az izraeli határon, a Hamász ugyanazon a napon több ezer rakétát lőtt ki Izraelre a Gázai övezetből. Az izraeli kormány azzal indokolta a tegnapi sajtótájékoztatót, hogy egyesek kétségei vannak a Hamász által október 7-én az izraeliek ellen elkövetett atrocitásokkal kapcsolatban.

 

 hirdetes_810x300  

A ToI szerint a kormány által  újságíróknak bemutatott felvételek, biztonsági kamerákról vagy autók műszerfali kameráiról, a támadók testén lévő kamerákról vagy közösségi oldalaikról és mobiltelefonjairól, illetve az áldozatok telefonjairól származtak.

 

Az egyik mobiltelefon-felvételen a Hamász egyik tagja felhívja a családját, és elmondja, hogy éppen meggyilkolt egy zsidó nőt. Arra kéri családját, hogy a további felhasználás érdekében nézzék meg üzeneteit a WhatsApp mobilalkalmazásban.

 

Az egyik műszerfali felvételen az izraeli hadsereg egyenruhájába öltözött Hamász fegyveresei láthatók, akik előbb autókat engedtek át, majd rálőttek a bent tartózkodó emberekre. A ToI szerint más videókon bizonyíték volt arra, hogy a Hamász fegyveresei megkínozták, felgyújtották és levágták áldozataik testrészeit, némelyiküket le is fejezték, vagy megpróbálkoztak vele.

 

Mickey Edelstein vezérőrnagy a ToI szerint további részletek kifejtése nélkül azt mondta újságíróknak, hogy a katonaságnak is vannak bizonyítékai nők elleni nemi erőszakra vonatkozóan.

 

A Hamász október 7-i brutális és nagyszabású támadása óta az izraeli hadsereg tömegesen bombázza a Gázai övezetet, ahol 2007 óta az iszlamista mozgalom irányít. Ugyanakkor a Hamász által ellenőrzött hatóságok azt állítják, hogy ötezer palesztin, köztük 2055 gyermek és 1119 nő halt már meg az izraeli támadások után.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!