Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek, File

 

Az ENSZ pár nappal ezelőtti határozata alaposan kiverte a biztosítékot néhány országban. A közgyűlés egy olyan határozatot fogadott el, ami „humanitárius tűzszünetre” szólította fel Izraelt, amely a Hamász terrortámadására válaszul nagy erőkkel megindult Gázába a terrorszervezet felszámolása céljából. A javaslatot Magyarország mellett Csehország is leszavazta (Szlovákia tartózkodott), de 120 ország támogatta, így átment. Erre reagálva a cseh védelmi miniszter az X-en már arról beszél, hogy ki kellene lépni az ENSZ-ből.

 

„Emellett egyszerűen nem mehetünk el szó nélkül. Három héttel ezelőtt a Hamász 1400 izraelit gyilkolt le, ami lakosságarányosan több civilt jelent, mint amennyivel az al-Kaida végzett az USA elleni 2001-es merénylet során. És csak 14 ország, a miénkkel együtt, foglalt állást egyértelműen a Hamász terroristái által elkövetett példátlan támadás ellen. Szégyellheti magát az ENSZ. Úgy vélem, Csehországnak nincs helye egy olyan szervezetben, amely támogatja a terroristákat és nem tartja tiszteletben az önvédelemhez való alapvető jogot. Lépjünk ki!”

 

írta Jana Černochová cseh védelmi miniszter. November 1-jétől egyébként Černochová mellett fog dolgozni Jaroslav Naď volt szlovák védelmi miniszter is, tanácsadóként.

 

Az ENSZ határazát Magyarország nemmel, Szlovákia tartózkodással utasította el. Mindkét ország úgy vélte, hogy aránytalan volt a határozat megfogalmazása, mivel hiányzott belőle a Hamász elítélése és a terroristák által ejtett túszok szabadon bocsátása. Ráadásul e két tételt Kanada javasolta belefoglalni a határozat szövegébe, de a közgyűlés többsége ezt elutasította.

 hirdetes_810x300  

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!