Nyitókép forrása: SITA/Tomáš Somr

 

A cseh Kantar CZ ügynökség politikai felmérése szerint Andrej Babiš egykori cseh kormányfő pártja, az ANO 33,5 százalékkal fölényesen uralja a mezőnyt, és a cseh alsóházban 75 mandátumot szerezne. Mindeközben a jelenlegi kormánypártok együttes támogatottsága 40,5 százalék, ez azonban nem marad így. Petr Fiala kormánya jövőre minden bizonnyal a lakosság haragjával lesz kénytelen szembenézni.

 

2024 januárjától lépnek ugyanis érvénybe azok a megszorító intézkedések, amelyeket a progresszív-brüsszelita irányba terelt cseh kormány idén elfogadott. Visszavágják a nyugdíjak valorizációját (vagyis az inflációnál kisebb mértékben igazítják ki a nyugdíjakat, ergo csökkennek a reálnyugdíjak), csökkentik a közalkalmazottak fizetését, növelik az ingatlanadót, és vagy két tucat adókedvezményt eltörölnek, vagy minimális szintre redukálnak. 

 

Az egyik legnagyobb felháborodást keltő intézkedés keretében a sör jövedéki adóját 10-ről 21 százalékra emelik. A sör jövedéki adójának 10 százalékra csökkentése épp a Babiš-kormány intézkedése volt 2021-ben, amit a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak féken tartására vezetett be.

 

 hirdetes_810x300  

Így, bár a rendes választásokig még két év lenne hátra, Csehországban jó eséllyel megnő az igény az előrehozott választásokra. Az öt pártból álló kormánykoalíció külpolitikai kérdésekben ugyan viszonylag egységes, de belpolitikai szinten rendkívül törékeny (a tákolmány egyben tartásában nagy szerepe van a mainstream sajtónak és az atlantista Petr Pavel államfőnek).

 

Csehországot az elmúlt időszakban több nagy tömegtüntetés is megrázta, hol az ukrán menekültek ellen, hol a béke mellett, hol pedig az elszabaduló árak miatt.

 

Az ukrán lapok már meg is kongatták a vészharangot. Az Europszka Pravda szerint a korábban „ukránbarát” Szlovákia után Csehország is eleshet az egyre tornyosuló próblémák miatt, és „oroszbarát” kormány alakulhat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.