Nyitókép: SITA/AP

 

A bebörtönzött orosz nacionalista blogger, a Kreml ukrajnai katonai stratégiájának kritikusa, Igor Girkin szombaton bejelentette, hogy indulni kíván a jövő évi orosz elnökválasztáson, és felszólította híveit, hogy kezdjék meg az aláírásgyűjtést a jelöltségéhez.

 

Girkin – más néven Sztrelkov – augusztusban azt üzente a börtönből, hogy jobb elnök lenne, mint Vlagyimir Putyin, akit túl „kedvesnek” minősített. A Reuters szerint kijelentése nem volt mentes az iróniától.

 

A Telegram közösségi hálón a SOTA híroldal közzétett egy videót Oleg Nelzinnel, aki a Sztrelkov Mozgalom nevű csoport alelnökeként mutatkozott be. A videóban egy levelet olvas fel, amelyben Girkin arra utasítja híveit, hogy hozzanak létre egy központot, és kezdjék meg az aláírásgyűjtést a jelöltségéhez.

 hirdetes_810x300  

 

Girkin az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok egykori vezetője. Az orosz hatóságok júliusban vették őrizetbe, miután többször is kritikusan nyilatkozott Putyinról, és szélsőségességre való nyilvános felbujtással vádolták meg. Ha bűnösnek találják, akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

 

2022-ben Girkint Hollandiában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, mivel egyike volt annak a három embernek, akik felelősek a Malaysia Airlines MH17-es járatának 2014-es Ukrajna feletti lelövéséért.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Putyin példátlan támogatást élvez a szavazók körében, és amennyiben indulni fog a választáson, azt nagy fölénnyel fogja megnyerni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!