Nyitókép: sita/Genya Savilov, Pool Photo via AP

 

Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz – közölte közösségi oldalán Kovács Zoltán, magyar nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, kormánybiztos, nemzetközi szóvivő. Kovács ezzel reagált az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) honlapján megjelentekre.

 

Mint arról a Körképen beszámoltunk, a pénteken, december 1-jén nem engedték Petro Porosenko volt ukrán elnöknek elhagyni Ukrajna területét. Porosenko saját elmondása szerint Lengyelországba készült, hogy ott közvetítő szerepet vállaljon a tiltakozó fuvarozók vitájában, akik blokkolják a lengyel-ukrán határátkelést.

 

Porosenko ezt követően az USA-ba készült, hogy ott támogatást próbáljon szerezni az orosz agresszió elleni ukrán harchoz.

 

 hirdetes_810x300  

Az ukrán határőrség azonban az SZBU intézkedése nyomán nem engedte Porosenkonak elhagyni az országot, a korábban kapott engedélyét visszavonták. Mindezt arra hivatkozva, hogy Porosenko Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel akar találkozni, akit Kijev „Ukrajnaellenes hozzáállása” miatt kritizál.

 

Állítólag Orbán miatt nem engedték ki Ukrajnából Porosenkót

 

Az SZBU közleménye szerint Moszkva állítólag ki akarta használni ezt a találkozót „saját információs és pszichológiai műveleteire Ukrajna ellen”.

 

Mindezekre reagált szombat este Kovács Zoltán azzal, hogy

 

„Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz! Ezek a politikai leszámolások is mutatják, hogy Ukrajna ma még nem áll készen az európai uniós tagságra”

 

 

Mint ismert, Orbán Viktor magyar miniszterelnök a napokban jelentette ki, hogy „Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel”. Mint mondta, az Európai Uniónak először stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötnie Ukrajnával, az ország támogatását pedig az uniós költségvetésen kívül, transzparens módon kell megoldani.

 

Orbán Viktor azt javasolta, hogy Ukrajna európai uniós tagságának tárgyalásáról ne szülessen döntés az uniós vezetők két hét múlva következő találkozóján. A kormányfő hibának nevezte, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre ezt a kérdést.

 

Orbán Viktor elmondta, hogy az ukrán európai uniós tagság ügyében előre lehet látni, hogy a témában nem lesz egyetértés, és akkor megbontjuk az európai egységet. Az egységet úgy lehet megvédeni, ha azokat a kérdéseket, amelyekben nincs egyetértés, azokat nem tűzzük napirendre – tette hozzá.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió alapszerződése a vétó szót nem ismeri, hanem azt mondja ki, hogy vannak bizonyos tárgykörök, amelyekben csak akkor jön létre döntés, ha minden tagállam egyetért.

 

Magyarország nem vétózik, Magyarország meg fog akadályozni döntéseket – jelentette ki.

 

Orbán Viktor: Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.