Nyitókép: SITA

 

Albániában fog tábort építeni és üzemeltetni Olaszország 2024-től, a kormány erről kedden dönt – jelentette be az olasz miniszterelnök hivatala a testület ülése előtt.

 

Olaszország két tábort készül felállítani Shengjinben és Gjaderben jövő tavasz előtt. Giorgia Meloni miniszterelnök és albán kollegája, Edi Rama ezt november első hetében tartott római találkozóján jelentette be.

 

Italy’s Premier Giorgia Meloni, right, and Albania’s Prime Minister Edi Rama, left, shake hands after the signing of a memorandum of understanding on migrant management centres during a meeting in Rome, Italy, Monday, Nov. 6, 2023. (Roberto Monaldo/LaPresse via AP)

 

 hirdetes_810x300  

A tengerparti Shengjinbe azok a migránsok kerülnek, akiket az olasz hatóságok a tengerről gyűjtenek össze. Fertőtlenítés és azonosítás után átszállítják őket a tengerparttól mintegy húsz kilométerre fekvő Gjader 77 ezer négyzetméteres táborába.

 

A táborok zártak lesznek, négy méter magas szögesdróttal erősített kerítés övezi majd őket. Az információk szerint a központban az olasz rendőrség tartja fenn a rendet. Az albán rendőrség kizárólag a táborokon kívüli területet ellenőrzi majd.

 

A tervek szerint a két tábor egyszerre háromezer embert tud majd befogadni, és az olasz hatóságok évi 36 ezerrel számolnak. A két központ olasz jogi hatáskörbe tartozna, vagyis a migránsok sorsáról az olasz bíróságok döntenek.

 

Róma elkötelezte magát, hogy a megállapodás hatályba lépésétől számított három hónapon belül 16,5 millió eurót utal át Tiranának, és további száz millió eurót garanciaként. Az olasz fél állja a migránsok ellátási, egészségügyi költségeit, valamint a biztonsági, jogi kiadásokat.

 

Az olasz kormány az albániai táborok építésének, működtetésének műszaki és költségvetési részleteiről eredetileg hétfő este döntött volna. Az ülést azonban keddre halasztották. Az albán parlament a karácsonyi ünnepek előtt szavaz a megállapodásról.

 

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter kedd délelőtt újságíróknak azt mondta, hogy az Olaszország és Albánia közötti „migránspaktum pozitív kezdeményezés. Kísérletnek, újításnak számít, amelyben Olaszország főszerepet kíván vállalni”.

 

Európa kedvezően tekint a kezdeményezésére – mondta. Hozzátette, a táborlétesítés semmilyen európai vagy nemzetközi jogszabályt nem sért.

 

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola a Corriere della Sera napilapnak úgy nyilatkozott:

 

„ha sikerül olyan megoldást találni, amely a menedékkérelmek benyújtását az Európai Unió határain kívülre helyezi, azt figyelembe kell venni”.

 

Megjegyezte, véleményt azután tudnak mondani, ha a táborok megkezdték működésüket.

 

„Az Európai Parlament számára az a fontos, hogy tiszteletben tartsák az emberi jogokra vonatkozó európai jogszabályokat”

 

– tette hozzá.

 

A terv ellenzői szerint Meloni egy „olasz Guantanamót” hoz létre az EU-n kívül.

MTI, Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!