Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski, File

 

Donald Tusk valószínűleg leendő lengyel miniszterelnök pénteken bemutatta jelöltjeit az egyes miniszteri posztokra. A külügyminiszeri pozíciót pedig Radoslaw Sikorskira osztaná, aki jelenleg EP-képviselő, de a jelek szerint lemond mandátumáról, hogy elvállalhassa a lengyel diplomácia vezetését.

 

A választást megnyerő, de kormányt alakítani valószínűleg nem tudó PiS szerint Sikorski „többszörösan diszkretitált” jelölt, akinek legutóbbi külügyminisztersége idején meghívta az orosz külügyminisztert egy olyan eseményre, amely a lengyel külpolitika irányait volt hivatott kielemezni.

 

Mások szerint Sikorski személye „garanciát” jelent arra nézve, hogy Lengyelország éredkei háttérbe szorulnak Németország és Franciaország javára, Varsónak pedig csak az lesz a dolga, hogy minden francia és német javaslatnak tapsoljon.

 

 hirdetes_810x300  

Sikorski valóban a nyugati mainstream narratíváját követte. Míg Lengyelország zsigeri oroszellenessége ellenére sem volt hajlandó keményen beleszállni Magyarországba, Sikorski ezt megtette. Egy évvel ezelőtt felrótta Orbán Viktornak, hogy a szuverenista elképzelése „téves, sőt fanatikus”, illetve burkoltan fenyegetést is küldött, miszerint az „oroszbarátságnak lesznek következményei”. Sikorski azt állította, sokáig védelmébe vette a magyar kormányt az EP-ben, de a CEU-törvény után (!) kiábrándult Magyarországból.

 

Sokkal beszédesebb, hogy Sikorski volt az, aki külügyminiszteri múltja ellenére képes volt az Északi Áramlat felrobbantása utáni nap kiírni a Twitterre (ma X), hogy „Köszönjük, Amerika”, ezzel elsőként vetette fel a lehetőségét, hogy az USA állt a terrortámadásnak is beillő szabotázsakció mögött. Nyilván, nem a leleplezés volt a szándéka, mert gyorsan visszakozott, és azt állította, hogy csak viccelt…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!