Nyitókép forrása: A képen Donald Tusk lengyel kormányfő látható (szemben) balrak Gitanas Nauseda litván elnök valamint Mark Rutte holland miniszterelnök jobbra pedig Edi Rama albán miniszterelnök. Fotó: SITA/AP Photo/Omar Havana

 

Lengyelország lehívhatja az Európai Bizottság által korábban befagyasztott 76 milliárd eurónyi uniós forrást. Magyarul: a lengyeleknek járó pénzt jogállamisági problémákra hivatkozva a konzervatív PiS kormány idején fagyasztották be, de elég volt egy liberális kormányváltás, és máris felszabadították az összeget. Főleg, hogy érdemi reformot Donald Tusk kormánya sem hajtott végre, ami változás eddig történt, azt még a PiS idején hajtotta végre a lengyel állam. Világos, hogy mire ment ki játék: az EU hivatalosan is elismerte, hogy zsarolja a konzervatív kormánnyal rendelkező tagállamokat. Sőt.

 

Az Európai Unió a lengyel választások számukra kedvező kimenetelét látva hirtelen elismerte, hogy Lengyelország teljesíti azokat a feltételeket, amelyek a fejlesztési és regionális politikai programok keretében lévő pénzek lehívásához szükségesek.

 

Mindeközben Varsóban lábbal tiporják az Alkotmányt és a sajtószabadságot. Donald Tusk kormányának kulturális minisztere először törvényellenesen eltávolította a közmédia vezetőségét, aztán felszámolást indított a köztévé, a közrádió és a PAP hírügynökség ellen. Az Alkotmánybíróság épp két nappal ezelőtt ismerte el, hogy a lengyel miniszter alkotmányellenesen lépett fel a közmédiával szemben, és a taláros testület határozatában szerepel az is, hogy a lengyel kormány befolyásolhatja a közmédiát – vagy ha nem tudja befolyásolni, hát megszüntetné. 

 

 hirdetes_810x300  

Mindezekre a problémákra Brüsszel vak és süket, egyetlen elítélő határozatot sem fogadott el, mivel Donald Tusk kormányáról van szó, akit az Amerikában szerkesztett Politico.eu Európa legerősebb emberének hirdetetett ki 2023-ban, aki anno Angela Merkel jóvoltából válhatott az Európai Tanács elnökévé majd az Európai Néppárt elnökévé, hogy aztán hazaküldjék a konzervatív kormány megdöntésére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!