Nyitókép forrása: Popular Mechanics

 

Két magasbeosztású politikus is amellett kezdett érvelni, hogy Ukrajna kaphasson nagy hatótávolságú német-svéd gyártású Taurus rakétákat. Mindkét kijelentés alig egy nappal azután hangzott el, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Economistnak arról beszélt, hogy szükségük van a németek Taurus rakétáira, mert azzal bombázni tudnák a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi hidat. Mivel a józanabb szakértők szerint a Krímért az oroszok az atomfegyver bevetésétől sem riadnának vissza, a Taurusok átadása nyilvánvaló háborús eszkalációt indítana el.

 

„A világnak fokoznia kell az Oroszországgal szembeni szankciókat és Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétkat kell kapnia” – jelentette ki Radoslaw Sikorski, a Donald Tusk-féle lengyel kormány régiúj külügyminisztere.

 

„Olyan nyelven kell válaszolnunk, amit Putyin is megért”

 

mondta. Arra nem tért ki, hogy ki is lássa el pontosan ilyen fegyverekkel Ukrajnát. Az elég egyértelmű, hogy a lengyelek az amerikaiaktól és dél-koreaiktól vásárolt vadiúj rakéta-sorozatvetőket nem fogják Ukrajnának adni. A választ egy német politikus adja meg a kérdésre.

 hirdetes_810x300  

 

Marie-Agnes Strack-Zimmerman, az FDP politikusa, aki nem mellesleg a Bundestag védelmi testületének az elnöke is, azt javasolta, hogy „itt az idő Ukrajnát Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakétákkal felszerelni”.

 

Strack-Zimmerman bírálta a német kormány, amiért az túl kevés fegyvert küld Ukrajnába.

 

„Ukrajnának lőszerre, alkatrészekre van szüksége, illetve azonnal mozgósítanunk kell a Taurus-rakétákat, melyekkel megnehezíthetjük Oroszország utánpótlását”

 

idézte a politikust a Portfólió. Strack-Zimmerman sürgette az amerikai F-16-os vadászgépek átadását is, és kijelentette, hogy a Taurus rakéták átadásának legfőbb kerékkötője Olaf Scholz német kancellár.

 

Tény, hogy Scholzról már többször azt írta a sajtó, hogy vonakodik a több száz kilométeres hatótávolságú, egyébként darabonként egymillió euróba kerülő cirkálórakétákat átadni, mert attól tart, hogy orosz belterületeket vagy a Krími hidat támadnák vele az ukránok. Bár a nyugati sajtó rendre elkerüli a dilemma megvilágítását, valójában a The Economistban olvasható Zelenszkij interjúban világosan kimondja az ukrán elnök, hogy a Kecsi híd megsemmisítésére használná a német fegyvert.

 

Az egész Taurus-rakéta felvetés azért különös, mert közben Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök több Patriot rendszert kért a Nyugattól az oroszok egyre durvább rakétatámadásai miatt. Ráadásul az elmúlt időszakban a sikertelen ellentámadást követően az ukránok kezdenek védvonalakat kiépíteni a front meghatározott szakaszain, így nem támadásra, hanem védekezésre rendezkednek be.

 

Megjegyezzük, hogy a lengyelektől a háború kitörése óta sosem volt idegen a eszkalációval járó lépések belengetése. A legvehemensebben támogatták Ukrajna minél nagyobb mértékű és színvonalú felszerelését nyugati fegyverekkel, és ebből maguk is kivették a részüket – az ország páncélosainak negyedét átadta Ukrajnának. Ugyanakkor előszeretettel fejtettek ki nyomást Németországra, hogy nagyobb szerepet és rizikót vállaljon Ukrajna felfegyverzésében – az amerikaiak nagy örömére.

 

Zelenszkij dühöng nyugati szövetségesei miatt: „Putyin megeszi vacsorára az egész EU-t és NATO-t”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!