Nyitókép: mti

 

„A davosi piszkos tizenkettő” címmel jelentetett meg hosszú elemzést a Politico arról a tizenkét „rosszfiúról”, akik a napokban zajló davosi Világgazdasági Fórumon borzolják majd a kedélyeket – és természetesen magyar és szlovák is van közöttük.

„Mint mindig, Davosban most is találkoznak a jelentős és jó emberek a világ néhány csúcsszemétládájával”

 

írja a portál.

 

A „piszkos tizenkettő” jelzőt már Robert Fico szlovák kormányfő is megemlítette mai, budapesti látogatásán. Nem véletlen, a Politico listájának hetedik helyén veszi elő Ficot azzal, hogy „úgy tűnik, Szlovákia egyszerúen nem tudja elengedni” őt.

 

 hirdetes_810x300  

A lap problémája az, hogy pártja „Putyin-barát kampányt folytatott”, s emellett „a szlovák bíróságok még mindig dolgoznak azon a számos szervezett bűnözési ügyön, melyek a Smer legutóbbi kormányzásakor keletkeztek”.

Magyar-szlovák csúcs – Fico Budapesten: Amíg én leszek a szlovák kormányfő, nem szavazom meg Magyarország uniós szavazati jogának elvételét

 

Rögtön Fico után, 8. a sorban Novák Katalin magyar köztársasági elnök.

 

Természetesen egyetlen brüsszeli csúcsszemétláda-listáról sem hiányozhatnak a magyarok. Ezúttal az egyetlen magyar, aki a lap újságírójával szembejött a davosi vendégnévsorban, Novák Katalin köztársasági elnök volt, így őt sikerült lecsúcsszemétládázni.

 

írja a Politico elemzésére reagálva a Mandiner.

 

Novák Katalin is fogadta Robert Ficot

 

Novák a Politico szerint a rövidebbet húzta, mert azért küldték Davosba, hogy vigye az EU páriaállamának zászlaját”.

 

Emellett felhánytorgatták neki, hogy háttere miatt tüzes feministának kellene lennie, ehelyett viszont „szociálisan őskonzervatív, és a nemzetközi abortuszellenes, egyenlőségellenes, antifeminista mozgalom sztárja”. 

 

Ráolvassák azt a 2020-as nyilatkozatát is, melyben a nőkkel szembeni állítólagos fizetésbeli diszkrimináció kapcsán azt mondta „a női testvériségnek”, hogy a nőknek nem kell egész álló nap a férfiakhoz méregetniük magukat. „Meg lett nekünk mondva” – összegez a Politico szerzője.

 

Nem hagyta ki a sorból a Politico szerzője a lengyeleket sem. A közép-európai blokkot Andrzej Duda lengyel elnökkel zárják, aki a Politico szerint „a tegnap embere”, aki „körmeszakadtáig kapaszkodik saját relevanciájába, és azon igyekszik, hogy akadálya legyen a Donald Tusk vezette kormánynak vétójával”. 

 

Magyar-szlovák csúcs: Magyarország és Szlovákia egymást erősíti az EU-ban, érdekeink 99 százalékban egyeznek (I. rész)

 

A brüsszeli lap azonban figyelmezteti a Davosba látogatókat: ha találkoznak Duda elnökkel Davosban, ne gondolják, hogy Lengyelország nevében beszél”.

 

A fentieken kívül szerepel még a csúcsszemétláda-listán Paul Kagame ruandai elnök, Hun Manet kambodzsai miniszterelnök, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani katari miniszterelnök, Amin Nasser a szaúdi olajvállalat, az Aramco vezére, valamint Javier Milei argentin elnök, Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, Jared Kushner, az Affinity Partners alapítója, Ilham Alijev azeri elnök és Li Csiang kínai miniszterelnök.

 

A szorgalmas brüsszeli lap mindannyiuknak szentelt mérhetetlenül arrogáns, lenéző sorokat.

mandiner.hu, spravy.rtvs.sk, Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.