Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Először az amerikai külügyi államtitkár-helyettes, Victoria Nuland családja által elemzett ISW (Hadtudományi Intézet) nevű agytröszt jelentette be, hogy orosz milbloggerek szerint az orosz hadsereg bevette Krohmalne faluját. Vasárnap délelőtt pedig az ukránok hivatalosan is megerősítették, hogy feladták a települést és jobban védhető pozíciókba vonultak vissza.

 

A háború előtt néhány tucat lakossal bíró, Harkiv megyei település stratégiai jelentősége minimális. Egyelőre nehéz értelmezni, hogy a falu elvesztését miért is került be a nyugati és ukrán hírekbe, tekintettel arra, hogy korábban sem nagyon szoktak jelentéktelen települések elvesztéséről beszámolni az ukránok. Ráadásul az orosz-ukrán háborúra jellemző, hogy rövid időn belül többször is gazdát cserélhetnek a falvak.

 

Az érem másik oldala, hogy a front sokkal jelentősebb csatáiban az ukránok több veszteséget is elszenvedtek. Két nappal ezelőtt érkezett egy gyorsan szőnyeg alá söpört hír, hogy a stratégiai fontosságú Avgyijivka városától délre az oroszok áttörték az ukrán vonalakat, közelebb kerülve ezzel a város ostromgyűrűbe zárásához.

 

 hirdetes_810x300  

Pár napja az oroszok bejelentették, hogy Veszele települést is elfoglalták, valamint Krinkijt is. Ez utóbbi a Krímtől északnyugatra található, az utolsó olyan település volt a Dnyeper bal partján, ami még ukrán kézen volt. Ezt a települést az ukránok nagyon súlyos véráldozatok árán védték: egyetlen kis falu tartása érdekében csónakkal szállították totális ellenséges tüzérségi tűz zápora alatt embereket a Dnyeper túloldalára. A háború itt olyan véres volt, hogy nyugati interjúk tanúsága szerint is maguk a katonák kérdőjelezték meg az egész hadművelet értelmét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!