Nyitókép forrása: Unian

 

Nagyon veszélyes belpolitikai játékba kezdett Volodimir Zelenszkij uktán elnök, ami megrendítheti a hadsereget is. Csütörtökön este leváltotta posztjáról Valerij Zaluzsnij vezérkari főnököt, helyére pedig saját emberét, Olekszandr Szirszkijt, a szárazföldi erők parancsnokát nevezte ki.

 

Zaluzsnijt a katonák tisztelik, leginkább azért, mert megfontoltan igyekezett kímélni a katonák életét, és emiatt számtalanszor került összetűzésbe Zelenszkijjel és körével, akik a saját politikai céljaikat a katonai megfontolások elé helyezték, illetve a Nyugattal is, akik saját érdekeik érvényesítésére akarták használni az ukrán hadsereget, például a Krím elleni totális támadást erőltetve.

 

Zaluzsnij valóságos nemzeti hős Ukrajnában, mind az ő, mind a hadsereg hitele és népszerűsége messze meghaladja Zelenszkijét vagy a kormányáét. Nagy valószínűséggel ez volt a valódi ok, amiért Zaluzsnijt menesztették. A hivatalos indoklás azonban csütörtök este a következő volt:

 

 hirdetes_810x300  

„Ukrajna a múlt évben nem ért el katonai eredményeket a szárazföldön az Oroszország elleni harcban. Az ukrán hadseregnek változásra van szüksége”

 

mondta Zelenszkij elnök.

 

„Az első évet kibírtuk. Elkezdtük visszaszerezni, ami miénk. Bebizonyítottuk a világnak, hogy Oroszország veszíthet. A háború második évében megnyertük a Fekete-tengert. Megnyertük a telet. Bebizonyítottuk, hogy visszaszerezhetjük az ellenőrzést az ukrán légtér felett. De, sajnos, nem tudtuk elérni államunk céljait a szárazföldön”

 

fogalmazott az elnök, hozzátéve, „stagnálást érez” a déli fronton és a Donyecki harcok esetében.

 

Körkép.sk, Unian

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.