Nyitókép: sita/AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Élesen kritikát fogalmaztak meg az ukránok Ferenc pápa „fehér zászlóról” szóló szavaira reagálva. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kiemelte, hogy az ő zászlajuk „sárga-kék”, ez az a lobogó, ami alatt élnek, meghalnak és győznek. „Sosem tűzünk ki semmilyen más zászlókat” – fogalmazott közösségi oldalán.

 

A vitát egy a katolikus egyházfő RSI svájci televíziónak adott interjúja váltotta ki, melyben az ukrajnai rendezésről szóló tárgyalási folyamat megkezdésére szólított fel, nemzetközi közvetítők bevonásával.

 

„Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal”

 

jelentette ki a pápa, aki szerint a tárgyalásokat a nagyhatalmak segítségével kell lefolytatni.

 hirdetes_810x300  

 

Zelenszkij visszautasította a pápa szavait

 

Zelenszkij videójában elmondta, hogy valaha sok fehér ház és templom volt Ukrajnában, melyeket az orosz gránátok felégettek és szétromboltak. Zelenszkij szerint ez elég jól tanúskodik arról, hogy kinek kellene abbahagynia azt amit csinál ahhoz, hogy a háború véget érjen.

 

Zelenszkij ismét hangsúlyozta, hogy csak az ukránoknak köszönhető, hogy az „orosz gyilkosok” nem jutnak be Európába, mivel ők azok, akik „kék-sárga zászló alatt, fegyverrel kezükben” harcolva meggátolják ebben az oroszokat.

 

Az ukrán elnök azt is megjegyezte, hogy a lelki vezetők azzal tudják támogatni az ukránokat, ha imádkoznak értük és beszélnek az ellenük elkövetett bűnökről.

 

Zelenszkij szerint nem valahol

 

„két és félezer kilométerre innen kell virtuális közvetítőnek lenni azok között, akik élni akarnak, és aközött, aki ki akar iktatni”.

 

Ferenc pápa egyébként az RSI-nek adott interjúban arra is felszólított, hogy ne szégyelljék magukat tárgyalóasztalhoz ülni, azzal érvelve, hogy a tárgyalás nem kapituláció.

 

„Ez bátorság, hogy ne kergessük öngyilkosságba az országot”

 

mondta Ferenc pápa.

 

Nem csak az ukránoknak nem tetszettek a pápa szavai

 

Ez utóbbi felszólításra az ukránokon kívül több európai politikus is reagált. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter például úgy kommentálta az egyházi vezető szavait, hogy

 

„Mi lenne, ha az egyensúly érdekében Putyint biztatnák arra, hogy legyen bátorsága visszavonni seregeit Ukrajnából? A béke azonnal jönne a tárgyalás szükségessége nélkül.”

 

Edgards Rinkévičs lett elnök azt írta reakcióként, hogy „nem lehet kapitulálni szemtől szemben a rosszal, harcolni kell vele és legyőzni őt, hogy a rossz tűzze ki a fehér zászlót és kapituláljon”.

 

Magyarázkodik a Vatikán

 

Ez volt az első alkalom, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban a pápa a „fehér zászló”, illetve a „vereséget szenved” kifejezést használta, igaz, a múltban is hangoztatta a tárgyalások szükségességét.

 

A pápa szavainak nyilvánosságra kerülését követően Matteo Bruni szentszéki szóvivő aláhúzta: az egyházfő nem megadásról, hanem tárgyalásról beszélt, a „fehér zászlót” pedig szimbolikusan használta „a harcok megállítására” célozva, és hogy az érdekelt feleknek legyen bátorságuk tárgyalás útján elérni a békét.

 

Mint mondta, a pápa kívánsága a diplomáciai megoldás egy igazságos és hosszútávú béke érdekében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!