Nyitókép: SITA

 

Ezzel együtt azt mondta, hogy az Ukrajnának ígért F-16-os vadászgépek akkor is célpontok az orosz haderő számára, ha azokat egy harmadik országból indítják a frontra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán este azt mondta az orosz légierő pilótáinak egy Moszkvához közeli légibázison, hogy Oroszország nem tervez agresszív fellépést egyik NATO-országgal szemben sem, és nem támadja meg Lengyelországot, a balti államokat és a Cseh Köztársaságot sem. Hozzátette, hogy már a felvetés maga is nonszensz, de leszögezte, hogy ha a Nyugat F-16-os vadászgépeket szállít Ukrajnának, akkor azokat az orosz haderő lelövi. Putyin azt mondta, úgy véli, hogy az F-16-osok nem változtatnak az ukrajnai csatatéren kialakult helyzeten.

 

A vadászgépekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy azok nukleáris fegyvereket is szállíthatnak, és hozzátette, hogy amennyiben egy harmadik ország repülőtereiről indítják a gépeket, akkor azok a repterek is legitim célpontokká válnak számukra.

 

 hirdetes_810x300  

Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok vezette NATO a Szovjetunió 1991-es bukása óta terjeszkedik Oroszország felé, Moszkva és Washington kapcsolatát pedig úgy jellemezte, hogy azok sosem voltak rosszabbak, és hogy szerinte ez annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok Ukrajnát pénzzel, fegyverekkel és hírszerzéssel támogatja Oroszországgal szemben.

 

A hatvan darab F-16-os hónapokig tartó egyeztetés után áprilisban érkezik Ukrajnába, a gépeket pedig Belgium, Dánia, Norvégia és Hollandia adományozta a két éve háborúban álló országnak. Az említett országok megígérték, hogy segítik az ukrán pilóták kiképzését az F-16-osok használatára.

 

Hova lett a nukleáris fenyegetés?

 

Vlagyimir Putyin szavai meglepően hatnak, eddig ugyanis nem volt rest nukleáris támadással fenyegetni a Nyugatot. Oroszország legutóbb akkor húzta elő az atomkártyát, amikor Emanuel Macron francia elnök felvetette, hogy nyugati csapatokat kéne küldeni az ukrán frontra. A felvetést komoly vita követte Európában, és kevés támogatóra talált.

 

Az orosz hírszerzés egyik vezetője, Szergej Nariszkin március közepén azt mondta, hogy információi szerint kétezer francia katona készül az ukrán frontra, az értesülést pedig azzal kommentálta, hogy „kardunk minden franciára vár, aki valaha is belép az orosz világ területére”. A kémfőnök meg nem erősített állításai ugyanazon a napon érkeztek, amikor Pierre Schill tábornok, a francia szárazföldi erők vezérkari főnöke azt üzente, hogy a francia hadsereg készen áll a legkeményebb harcokra.

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!