Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Donbaszban fog eldőlni az orosz-ukrán háború kimenetele, olvasható a Geopolitical Futures múltheti elemzésében. A szakportál szerint ha Ukrajna nem tudja a következő hónapokban stabilizálni a keleti frontot, az oroszok lehetőséget kapnak arra, hogy nyugat felé törjenek előre.

 

Az elemzés szerint már a konfliktus ötödik szakaszát éljük meg, amely januárban kezdődött, és Oroszország a keleti frontszakaszon nyomás alatt tartja az ukrán védelmet. A következő, hatodik szakasz pedig késő tavasszal, nyár elején kezdődik majd, és „a konfliktus meghatározó pillanata lesz”, mert az orosz hadsereg áttörést érhet el.

 

A most zajló szakasz meghatározó csatái Kelet-Ukrajnában zajlanak, és nem véletlenül, de nem kapkodja el a hadműveleteket, hanem igyekszik időt nyerni hadiiparának, hogy új technológiákat fejlesszen ki és alkalmazkodjon a harctéri kihívásokhoz. Ha az oroszok a front teljes szakaszán próbálnának meg nyomást gyakorolni az ukrán védelemre, az elvonná a figyelmét a katonai fejlesztésekről, ezért jelenleg Moszkva Avgyijivka környékére fókuszál.

 

 hirdetes_810x300  

A donbaszi hadműveletekkel Moszkva arra kényszeríti Ukrajnát, hogy az ő feltételei szerint bocsátkozzon csatába. Ezzel viszonylag hatékonyan tudja lemorzsolni az ukrán erőforrásokat – ezt a stratégiát az ország más területén lévő ukrán állások elleni csapásokkal kombinálják.

 

Moszkva abban reménykedik az elemzés szerint, hogy sikerült meggyengíteni Ukrajna haderejét, sikerül kieszközölnie, hogy az ukrán  társadalom szembeszálljon a mozgósítással, és végül Ukrajna ellenállóképessége ezzel véglegesen megroppanjon.

 

A GPF arra is felhívja a figyelmet, hogy az ukrán társadalom kimerültsége komoly problémát jelent. A politika már jóval óvatosabban beszél arról, hogy a háborút esetleg a végtelenségig folytatják.

 

Olekszij Szirszkij ukrán vezérkari főnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szövetségese, pedig súlyos megosztottsággal került szembe a hadseregen belül, ami ráadásul nem katonai-stratégiai, hanem politikai jellegű.

 

Az oroszok a tavalyi évben – összességében – sikeresen előnytelen pozícióba terelte az ukrán hadsereget. Bakhmuttal ukrán tartalékokat felemésztő csatába kényszerítette az ukránokat, miközben az oroszok további élőerőt készíthettek fel a harcokra. Mindeközben a déli front mentén az oroszok erős védvonalakat alakítottak ki.

 

Ugyanakkor az oroszok nem tudták érvényesíteni azt a célt, ami a kezdetektől ott motoszkált a fejükben: katlanokba zárni az ukrán hadsereg részeit, kikényszerítve a megadást. Az oroszoknak nem nagyon sikerült nagy katlanokat létrehozniuk, a bekerítési műveletek nem voltak kimondottan sikeresek.

 

A bekerítő hadműveletek miatt váltott szerepű macska-egér játék alakult ki a fronton, de jelenleg az oroszoknál van a lendület, ezért újabb harapófogók kialakításába fogtak Oricsivnél, Vrjeminszkij Szaljentben, Marinka-Kuracsovénál, Pervomaszke-Szelidove-Pokrovszkban és főleg Csasziv Jarnál és Kosztyantnyivkában, illetve Oszkil Riverben, Szlovjanszkban és Kramatorszknál.

 

Ezzel Moszkva rá akarja kényszeríteni az ukrán haderőt, hogy kivonuljanak a keleti stratégiai területekről. Tekintettel arra, hogy Ukrajna a keleti fronton összpontosítja fejlett, nyugattól kapott tüzérségét, az elektronikus hadviselést és a csapásmérő eszközeit, Donbasz elvesztése stratégiai mértékű bukást jelentene.

 

Az elemzés azt a következtetést vonja le, hogy a konfliktus állásháborúba szorult, a szemben álló felek többségében kimozdíthatatlan pozíciókat foglaltak el, de ez Ukrajna számára előnytelen, ezért Kijev ennek kompenzálása érdekében orosz hátországot célzó dróntámadásokat indít, amelyek a jövőben intenzívebbé fognak válni.  

 

A probléma ott van, hogy az ukrán kitartás alapfeltétele a nyugati támogatás fennmaradása, további fegyverszállítások nélkül Ukrajna nem fogja tudni a jelenlegi állapotában tartani a harctéri viszonyokat.

 

Majd a GPF kimondja, amit a mainstream még mindig nem mer kimondani: Ukrajna számára ma már valószínűtlen lehetőség a kelet-ukrajnai területek visszaszerzése.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!