Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

 

A hétvégén tartották a lengyel helyhatósági választások első fordulóját, és a jelek szerint Donald Tusk liberális kormánya vereséget szenvedett, és az ellenzéki PiS győzött. Az eredmény pedig valószínűleg lendületet adhat a győztesnek, hogy behúzza a június 9-én esedékes EP-választásokat is. Mint ismeretes Donald Tusk Brüsszel-párti politikus és a liberális mainstream szószólója. A PiS azonban a nemzeti-szuverenista erőket képviseli Lengyelországban.

 

Az exit pollok egyébként valamivel kisebb különbséget jósoltak az első és második helyezett között, mint amit végül a hivatalos eredmények megerősítettek. A PiS a szavazatok 34,27 százalékát szerezte meg, a Tusk-féle Polgári Koalíció pedig 30,59 százalékkal a második.

 

A vasárnapi választásokon 16 vajdaság közgyűlését választották meg, valamint a települések polgármestereit és közgyűléseit, illetve más helyhatósági tisztségeket betöltő személyeket. A részvételi hajlandóság viszonylag alacsony volt: 51,33 százalékos.

 

 hirdetes_810x300  

A vajdaságokban megszerzett pozíciókat nem szabad alábecsülni, Lengyelországban ugyanis ezek koordinálják az uniós pénzek elosztását.

 

Tusk elismerte az eredmény miatti elégedetlenségét, és jelezte, hogy a számokat látva nem sikerült mozgósítaniuk a fiatalokat, sem a keleti országrészeket.

 

Tusk nagyon reménykedett benne, hogy a helyhatósági választások majd neki adnak lendületet az EP-választásokhoz, ám ez a helyzeti előny most a PiS-re és annak elnökére, Jaroslaw Kaczynskire szállt át.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az összesített adatok ugyan a PiS győzelmét mutatják, a megnyert régiók számát illetően Tusk áll jobban. 16-ból 10 vajdaságban Tusk pártja nyert, csak 6-ban a PiS, és öt évvel ezelőtt a PiS még 9 vajdaságot tudott hozni.

 

Egyesek Tusk számára pozitívumnak tartják, hogy kormánypártjainak támogatottsága összességében még mindig akkora, hogy parlamenti helyekre átváltva azokat, meglenne a kormányzótöbbsége. A dolog azonban úgy alakult, hogy a Polgári Koalíció növelni tudta támogatottságát két kisebb koalíciós partnere kárára. Ez jól hangozhat, de bele van kódolva a kisebb koalíciós partnerek és Tusk közötti feszültség növekedése.

 

Jelenleg Tusk teljes liberális hatalomátvételre törekszik. A közmédiát és a bíróságokat (Brüsszel hallgatólagos beleegyezésével) törvényellenes, sőt, erőszakos eszközökkel már bevette. Az EP-választásokon a globalisták csapatát szeretné erősíteni, és megalapozni azt, hogy a 2025-ben esedékes elnökválasztásokon saját jelöltjét ültesse az elnöki székbe a konzervatív PiS-szövetséges jelenlegi államfő, Andrzej Duda helyett.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.