Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

Míg az USA-val hímestojásként bánik, Ukrajna Európa felé arroganciát gyakran tanúsító elnöke, Volodimir Zelenszkij élesen kritizálta Németországot, amiért az még mindig nem hajlandó átadni a Taurus nagy hatótávolságú rakétákat.

 

Németország hivatalosan saját védelme érdekében ódzkodik a rakéták átadásától, valójában azonban attól tart, hogy Ukrajna a német fegyvereket akarná arra használni, hogy eszkalálja a helyzetet. A nagy hatótávolságú rakétákat egyrészt a németeknek kellene kezelnie Ukrajnában, mivel a használatának kiképzése sok időt vesz igénybe.

 

Másrészt az ukránok nem is csináltak titkot belőle, hogy a Kercsi-híd lerombolására akarják használni a német rakétákat, ami a német-orosz kapcsolatokat évtizedekre fagypontra küldené. Ez az USA-nak kétségkívül nagyon is tetszene, ugyanakkor Németország még mindig abból indul ki, hogy az orosz-német kereskedelem egy részét helyreállítaná, ha véget érne a háború.

 

 hirdetes_810x300  

Olaf Scholz német kancellár a zöldek és a mainstream sajtó nyomásának egyelőre ellenáll, és nem hajlandó átadni a rakétákat Ukrajnának, mondván, hogy az Németországot háborúba sodorhatja Oroszországgal.

 

Tegyük hozzá, hogy Ukrajnának érdeke lenne eszkalálni a helyzetet, mert az azt jelentené, hogy a NATO vagy annak egyes országai belépnek a háborúba. A Taurus rakéták erőltetése azonban inkább arról szól, hogy az amerikai stratégiai céloknak megfelelően helyreállíthatatlan károkat idézzen elő az orosz-német kapcsolatokban. Olaf Scholzra nemcsak saját koalíciós partnerei, hanem a német ellenzék és a britek is igyekeznek nyomást gyakorolni.

 

Az 500 kilométeres hatótávolságú rakétákkal az ukránok az orosz hátországot is támadhatják.

 

Most Zelenszkij azt állítja, hogy Scholz valójában azért akarja megtartani a Taurus rakétákat, mert nincs saját atomfegyvere, amivel elrettenthetné Oroszországot. Zelenszkij szerint azonban senkit sem mentenének meg a Taurusok egy atomháború esetén.

 

Az ukrán elnök logikája eléggé botladozó, tekintettel arra, hogy nem az ő feladata lenne interpretálni a németek álláspontját, és a németek elég nyíltan kimondták, hogy nem akarnak eszkalációt.

 

Sokkal óvatosabban, de az USA-nak is üzent az ukrán elnök. Azt kifogásolta ugyanis, hogy az Egyesült Államok vonakodik biztosítani a lehetőséget, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket és ATACMS rakétákat használjon a háborúban. Megjegyezzük, az F-16-osok esetében jelenleg azt sem tudni, hogy van-e olyan repülőtér Ukrajnában, ami alkalmas a fogadásukra. Ellenben ha NATO-területről fognak felszállni ezek a gépek, még ha ukrán pilóták is vezetik, az a harmadik világháború közvetlen fenyegetésével érne fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.