Nyitókép forrása: Illusztráció/canva.com

 

Halált is okozhat az a szalmonella-variáns, ami ukrán élelmiszeren keresztül jutott be az EU-ba és az Egyesült Királyságba. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ESFA) közlése szerint számos megbetegedést regisztráltak, amelyek mind ukrán élelmiszerre, konkrétan Ukrajnából importált fertőzött baromfihúsra vezethető vissza.

 

Az Agroinform közlése szerint az ukrán hús miatt 23-an kerültek kórházba, hatan vérmérgezést kaptak, az Egyesült Királyságban pedig egy ember életét vesztette a súlyos fertőzés miatt.

 

Az ESFA szerint 2021 óta több mint 500 fertőzésről van tudomásuk, mindegyik eset ukrán importált csirkemell fogyasztására vezethető vissza.

 

 hirdetes_810x300  

Mint ismeretes, az Európai Bizottság az Ukrajna iránti szolidaritás jegyében 2022-ben eltörölte az ukrán termékekkel szembeni vám- és kvótakötelezettséget, így akadálytalanul áramlott be az európai szabványoknak finoman szólva sem megfelelő ukrán élelmiszer és gabona a kontinensre. Brüsszel a közép-kelet-európai tagállamok tiltakozása ellenére továbbra is fenntartja a vám- és kvótamentességet. Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Románia egyénileg vezetett be importtilalmat az ukrán termékek némelyikére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!