Nyitókép forrása: X

 

Az internetre is felkerültek azok a felvételek, amelyek tanúsága szerint az iráni Forradalmi Gárda egy helikopterrel katonákat juttat egy izraeli kereskedelmi hajó fedélzetére, majd a katonák elfoglalják azt. A hajó Eyal Ofer izraeli milliárdos érdekeltségébe tartozik.

 

A műveletre nem messze az Egyesült Arab Emírségek partjaitól került sor, a Hormuzi-szoros kijáratánál. A Hormuzi-szoros a Perzsa-öböl stratégiai jelentőségű kijárata. Ha itt háború törne ki, és lehetetlenné válna rajta keresztül a kereskedelem, az csapás lenne a kőolaj- és az LNG-ellátás szempontjából is.

 

A Perzsa-öbölben található Katar, amely a világ első számú cseppfolyósított-gáz ellátója. Az elfoglalt hajót eltérítették, és jelenleg iráni felségvizek felé tart.

 

 hirdetes_810x300  

Az MSC Aires névre hallgató konténerhajó portugál zászló alatt járja a tengert, és a Londonban bejegyzett Zodiac Maritime céghez tartozik, ami viszont a Zodiac Group csoport része, ez pedig Eyal Ofer izraeli milliárdos érdekeltsége.

 

A videót a hajó eltérítéséről a hajó egyik alkalmazottja rögzítette, és az amerikai AP hírügynökség tette közzé

 

Izrael és Irán között egyre nő a feszültség, az amerikaiak is jelezték, hogy Irán megtámadhatja Izraelt a következő napokban.

 

A helyzetet (legutóbb) az élezte ki, hogy április elején Izrael légicsapást hajtott végre egy damaszkuszi konzulátus ellen, amelyben iráni diplomaták és két iráni tábornok is életét vesztette. Teherán bosszút esküdött.

 

 

Körkép.sk, AP, Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!