Nyitókép forrása: SITA/Kollázs: Körkép.sk

 

Fontos döntés született az Egyesült Államokban, ahol hónapok óta blokkolja a belpolitika az Ukrajnának szánt 62 milliárd dolláros katonai támogatási keret megszavazását a Kongresszusban. A szóban forgó csomag eredetileg az Izraelnek és Tajvannak szánt milliárdokat is tartalmazta, így a teljes összeg százmilliárd dollárra rúgott. A legutóbbi döntés értelmében hosszú hercehurca után a képviselőház szavazásra bocsátja a csomagot, de lesz egy külön ukrán és egy külön izraeli csomag. Mivel az ukrán támogatás megszavazása valószínűbb volt akkor, ha egyetlen csomagként tárgyalja a Kongresszus, Kijevnek nincs miért örülnie.

 

Az előzményekről annyit tudni kell, hogy az amerikai katonai támogatás mértéke Ukrajna számára a havi több milliárd dollárról néhány százmillióra csökkent az elmúlt hónapokban. Joe Biden elnöknek a Kongresszus jóváhagyására lenne szüksége.

 

Csakhogy a kongresszusban republikánus többség van, a republikánusok pedig azt kérik Bidentől, hogy vezessen be határvédelmet a déli határon a közép-amerikai migránsokkal szemben – amire Biden a migrációpárti progresszív szavazók miatt nem hajlandó.

 

 hirdetes_810x300  

Kialakult egy patthelyzet, ami belpolitikai szempontból mindkét félnek előnyös. A republikánusok elmondhatják, hogy Biden nem hajlandó megvédeni az ország határait. A demokraták pedig – Ukrajna ide vagy oda – abból fabrikálnak politikai tőkét, hogy a republikánusok nem hagyják jóvá a túléléséért küzdő Ukrajnának szánt milliárdokat.

 

A republikánus Mike Johnson vezette képviselőház több órás, kétpárti tárgyalás után jelentette be, hogy lesz szavazás a támogatási csomagokról, de külön-külön. Összesen négy szavazásra kerül sor: egy Izraellel, egy Ukrajnával, egy Tajvannal és egy az USA csendes-óceáni érdekeltségeivel kapcsolatban.

 

A demokraták eddig azon dolgoztak, hogy egyetlen csomagban legyen tárgyalva a támogatás. Ennek egyszerű prózai oka van: Izrael támogatási keretét a republikánusok és a demokraták is hajlandók megszavazni, vita csak Ukrajna kapcsán van. Vagyis a demokraták az egyetlen csomag stratégiájával akarták növelni Ukrajna esélyeit a sikerre. Erről most valamiért lemondtak, ami nyilván aggodalommal töltheti el Kijevet. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!