Nyitókép: Illyés Tibor

 

Minden magyar számít, mindenki számíthat ránk, és mi is számítunk mindenkire – mondta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) által kezdeményezett Partiumi Fórum pénteki eseményén, ahol a szülőföldön maradást, élést és boldogulást nevezte a Kárpát-medencei együttműködés alapelvének.

 

Szili Katalin kifejtette: a 2011-ben készült nemzetpolitikai stratégia egyik legfontosabb kitételét és átfogó célját a gyarapodó közösségek jelentik.

 

Elmondása szerint az elmúlt tizenkét év népszámlálási adatai alapján megvizsgálták a romániai, a felvidéki, a vajdasági és a horvátországi és a muravidéki magyarság számbeli gyarapodását, de a kárpátaljai magyarság számát illetően csupán becslésekre hagyatkozhatnak, mivel Ukrajnában 2001 óta nem volt népszámlálás.

 hirdetes_810x300  

 

„Számunkra fontos alapelv, hogy minden magyar számít, mindenki számíthat ránk, és mi is számítunk mindenkire, függetlenül attól, hogy a diaszpórában vagy a Kárpát-medencében él” – fejtette ki. A Kárpát-medencei együttműködés szempontjából a szülőföldön maradás, élés és boldogulás biztosítását nevezte a legfontosabb alapelvnek.

 

Ezek biztosítására szolgálnak a közösségek megmaradását jelentő gazdasági támogatások, mentorprogramok és beruházási fejlesztési programok – tette hozzá, külön köszönetet mondva a kis- és középvállalkozók állhatatosságáért és kooperációjáért.

 

Az értelmiség helyzetére kitérve hangsúlyozta: a közösségek megmaradásában fontos szerepet játszanak az oktatási intézményeink, különösen azok a felsőfokú oktatási intézményeink, amelyek az anyaországon kívül, magyarországi támogatásokkal folytatják működésüket, külön kiemelve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet (EMTE), a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát és a komáromi Selye János Egyetemet is.

 

A jogi környezetről szólva szükségesnek nevezte a kétoldalú politikai kapcsolatok szempontjából azoknak a kérdéseknek a megvitatását, amelyek egy nemzeti kisebbségben élő közösség számára a jogbiztonság mellett a jogérvényesítést is garantálják.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!