Nyitókép: Johanna Geron, Pool Photo via AP

 

Az önvédelem részeként Ukrajnának joga van a területén kívül is támadni legitim katonai célpontokat – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken a NATO–Ukrajna Tanács brüsszeli ülése után.

 

A sajtótájékoztatón egy ukrán újságíró azt kérdezte Stoltenbergtől, hogy Kijev tájékoztatta-e őt egy Tu-22M3 orosz bombázó lelövéséről az oroszországi Sztavropol térségében, és hogy Ukrajnának az orosz területeken korlátoznia kell-e magát kizárólag a katonai célpontok támadására.

 

„Észben kell tartanunk, hogy ez egy támadó háború, ahol Oroszország megtámadta Ukrajnát, mint szomszédját. Ukrajnának joga van az önvédelemhez. Ez magában foglalja az Ukrajnán kívüli legitim katonai célpontok elleni támadásokat is. Tehát az Ukrajnai elleni támadásokhoz használt orosz repülőgépek lelövése az ukránok önvédelemhez való jogának része”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Stoltenberg.

 

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a bombázó egy szántóföldön zuhant le, miközben egy harci küldetés teljesítése után próbált visszatérni a repülőtérre, és már nem szállított semmilyen lőszert. Állítólag négy személyzeti tag tartózkodott a gép fedélzetén. Mindannyian katapultáltak, de egyikük nem élte túl a balesetet. Ketten kórházban vannak, egy személy pedig eltűnt.

 

Az orosz védelmi minisztérium a balesetet műszaki meghibásodásnak tulajdonította. A HUR ukrán katonai hírszerzés azonban azt állítja, hogy az ukrán erőknek az ukrán-orosz határtól körülbelül 300 kilométerre sikerült lelőniük a gépet. A gépnek állítólag sikerült elérnie Sztavropol régióját, ahol végül lezuhant.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!