Figyelem: időközben elkészült a cikk fordítása, mely itt olvasható. Morvayról szlovákul a szlovákoknak. Felkerül a SME címlapra? Erre a linkre kattintva lehet szavazni. Peter Megérdemli!

Szlovákiai magyarként az Orbán kormányt értékelni nem a legegyszerűbb feladat. Főleg, hogy a magánnyugdíjpénztár államosítás, vagy a médiaregulációs kísérletek Szlovákiában a baloldal „kiváltságai“.

Orbán Viktornak újra kell tanulnia a kormányzást” – fogalmaztunk a Körképen még 2010 májusában. Hogy nem alaptalanul, azt az azóta eltelt idő is bizonyította. Olvasóink tehát nem tekinthetnek úgy ránk, mint a Fidesz feltétlen híveire. Ugyanakkor azt is felháborítónak tartjuk, ha a Magyarországgal szembeni kritika szinte kizárólag gonoszkodó, elvakult, fóbiába hajlóan rosszindulatú, vagy tendenciózusos.

Bosszantónak tartjuk azt is, ha a déli szomszédunkról szóló konkrét tudósítások – melyekből szlovákok milliói formálnak véleményt -, fabuláló és tudatos csúsztatásokra épít. Még inkább felháborító és szégyenteljes, ha mindezt a véleményformáló jobbliberális szlovák napilap, a mértékadó SME egyik magyarul is tudó újságírója műveli. Peter Morvay-nál a szombati békemenetről készült beszámoló kapcsán telt be az a bizonyos pohár.

Peter Morvay

Peter Morvay 1968-ban született. Prágában tanult történelmet és politológiát. Korábban Magyarországon, Szegeden élt. Különböző cseh és szlovák lapoknál dolgozott. A pozsonyi SME szerkesztőségének 2003-tól a tagja. Profilja szerint leginkább Csehországgal és Magyarországgal foglalkozik. A számok szintjén ez konkrétan azt jelenti, hogy december és január folyamán eddig 46 cikkéből minden második foglalkozott Magyarországgal vagy a Fidesszel, és legfőképpen Orbán Viktorral. Hosszabb visszatekintéssel az arány vélhetően még egyértelműbb lenne. Legenyhébb jelzői a témában a populista, antidemokratikus, fekete lyuk a térképen, Orbán a cár, a szélsőjobb hőse, és hasonlók.

Minél rosszabb, annál jobb?

Peter Morvay a szombati békemenetről szóló tudósításában a SME online-on  először az „Orbán szimpatizánsai Trianonhoz hasonlították az EU és az USA nyomásgyakorlását ” címet adta (szerk. megj. nem véletlenül, elvégre a Trianon szóra minden valamirevaló szlovák ugrik), a számháborút illetően pedig úgy fogalmazott, hogy a tömeg valós létszáma mélyen a szervezők által előzetesen várt százezer alatt maradt.  A napilap hétfői nyomtatott kiadásában Morvay már ennél is kevesebb, alig néhány tízezer Orbán támogatóról számol be. Hogy ez mennyire nem igaz, lemérhető az alábbi videóból, vagy bármelyik magyarországi sajtóbeszámolóból.

Íme pár tízezer ember…

A hétfői SME összesen három! cikket is közöl a megmozdulásról (köztük egy címlapon + maga a címlapkép), mindegyik Morvaytól. Ezekben a szervezőkkel kapcsolatban sem fukarkodik a jelzőkkel: „extrémista, félkatonai,  irredenta” olvasható, de az antiszemitizmus és a burkolt zsidózás is megjelenik, célozva a szervezők és az általuk utcára hívott demonstrálók „minőségére”. Morvay a Trianon, Magyar Gárda és a Felvidék szavak elhelyezésére is gondosan odafigyelt, melyek mondanunk sem kell, garantált hatást váltanak ki a szlovák olvasóknál (közel félezer komment eddig a SME online-on).

A szerző a békemenetbe ahol csak lehet, természetesen az MKP-t is belekeveri, még ha az igencsak izzadságszagú is. A lényeg, hogy a március 10-i választások után ismét elmondhassa, amit egyszer már elmondott:

Miért?

Ennek a cikknek nem célja Magyarország mosdatása a szlovák sajtóban. Az Orbán-kormány több tekintetben valóban rászolgált a nemzetközi kritikára, mellyel szembe kell néznie. De hogy egy monopolhelyzetben levő szlovák újságíró kommentárjaiban hosszú időn keresztül ennyire gonosz legyen egy konkrét országgal szemben, hogy egy érinthetetlen manipulátor tudósításaiban ekkora mértékben nélkülözze a tárgyszerűségnek még csak a látszatát is, az elképesztő és példa nélküli a mai szlovák újságírásban

Vajon mi vezérelheti Peter Morvayt?

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!