Összecsapott a Most-Híd és a Jobbik Dunaszerdahelyen, Világié a DAC, Ukrajna, Krim, háború? Megjelentek az első felmérések az EP-választások előtt, nagyinterjú Pavol Hrušovskývel, Fico és Kiska elhúzott a mezőnytől, Bárdos hajrázik. Az elmúlt 7 nap legfontosabb eseményei a Körképen. Vasárnapi hírek III.

1. Bugár tüntetői összecsaptak a Jobbikkal

Kedden lakossági fórumot tartott a Jobbik Magyarországért Mozgalom Dunaszerdahelyen. Balczó Zoltánt, Szávay Istvánt a Jobbik felvidéki szervezőjét, Pallér Pétert a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt aktivistái, ideológusai és politikusai fogadták “Jobbik takarodj”, “Nem kérünk a náci eszmék exportjából” táblákkal.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Minderről a szlovákiai magyar sajtó liberális része címlapon sietett beszámolni több napon keresztül.

Bugárék tüntetőnek mégsem sikerült tematizálni a közhangulatot, az események mediális tálalását csúnyán elveszítették.

 hirdetes_810x300  

A tüntetők primitív, kirekesztő viselkedése a szimpátiát inkább Balczóék oldalára állította, akik igyekeztek intelligensen szóba állni a provokátorokkal. Sikertelenül. A Most-Hid ideológusa, a Kalligramos Szigeti László érdekkörére nézve rendkívül megalázó volt, ahogy a hőbölgő tüntetők mellett a “Jobbik takarodj” táblát támasztották. Az elme halála?

 2. Ukrajna, Krim, háború?

Ukrajnában egyre forróbb a helyzet. Kijev teljes készültségbe helyezte a hadsereget, az orosz többségű Krim-félszigetet viszont Putin katonái tartják ellenőrzésük alatt. Ukrajna az ENSZ és a NATO segitségét kérik, Barack Obama a Biztonsági Tanács összehivását sürgeti. Moszkva erődemonstrációja sérti Ukrajna területi egységét, melynek következményei beláthatatlanok.

Ukrajna
orosz katonák az ukrajnai támaszpont előtt a Krimen. Kép: sme.sk

 3. Világi Oszkár, a szlovákiai magyar Abramovics

Világi Oszkárnak végre összejött. A magyar Abramovics osztrák közvetítőkön keresztül immár a dunaszerdahelyi focicsapat többségi tulajdonosának tekintheti magát. Radványi Miklósék, lényegesen megfiatalított összeállításban a Kassával értek el gólnélküli döntetlent szombaton. A stadionba a szurkolók is visszatértek, több mint háromezren biztatták a csapatot. Bajnokok Ligája lesz a Csallóközben!

DAC
Kép: DAC

4. Pavol Hrušovský állítja, nem lép vissza.

A hét elején a Népi platform jelöltjével, Pavol Hrušovskýval is interjúztunk (szlovákul elolvasható itt.) A parlamenti ellenzék köztársaságielnök-jelöltje hiszi, hogy van esélye bejutni a második fordulóba, de azért beismeri, hogy nem túl boldog az előrejelzéseket figyelve. Elvi alapon politizáló politikusnak tartja magát, aki a Népi Platform fiktív érzetével is harcol. A találgatásokat, melyek a visszalépéséről szólnak, csupán pletykának minősíti. Ha ezt mégis megtenné, arról elsőként a saját támogatóit értesítené. Az interjú magyar fordítása hétfőn lesz olvasható.

7
Hrušovskýval interjúztunk. Kép: Korkep.sk

 5. Bárdos Gyula finisel

Bárdos Gyula kampánya a finiséhez érkezett. Pénteken Komáromban tartotta közösségi estjét. A műsorban Felléptek a Szarka fivérek, a Szőttes, Südi Iringó és Radics Gigi. Ahogy Berényi József beszédében elmondta, Bárdos Gyula a mi diófánk, mely március 15-én kezd el cseperedni. Berényi József és Bárdos Gyula beszédei alább megtekinthetők.
Berényi József beszéde:

Bárdos Gyula beszéde:

6. Első felmérések az EP-választások előtt 

A héten megjelentek az első közvéleménykutatások is  az EP-választások előtt. A Smer az előzetes felmérések szerint 50 százalékot szerezne. EP mandátumhoz jutna még a KDH, Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt, az SDKÚ-DS, és az Egyszerű Emberek. A Polis felmérésében, mely nemzetiségi kulcs nélkül készül, az MKP 4,5 százalékot szerzett.

Polis EP
A Polis Európai Parlamenti választások előtti első felmérése. Kép: SME.sk

7. Kétszereplős államfőválasztás?

Mai, és a köztársaságielnök választással kapcsolatos utolsó hírünk, hogy a legújabb felmérések szerint úgy tűnik, kezd kétszereplőssé válni a választás. A második fordulóba Robert Fico és Andrej Kiska a legesélyesebb. A java viszont még csak most kezdődik, a tévéviták alapján a sorrend még változhat.

fico-kiska
Fico és Kiska a két fő favorit. Kép: pluska.sk

Körkép.sk/nyk.

Nyitókép: Shooty

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!