Az internet olyan, akár a kocsma, ahová az emberek beülnek egy korsó sörre, pohár borra vagy csak egy kávéra és közben szóba elegyednek azokkal, akik éppen az asztalnál ülnek.

Ez a digitális ivó még abban is emlékeztet a hagyományos csapszékekre, hogy meglehetősen zajos, olykor az ember a saját szavát sem érti, mert mindig akad valaki, aki szeretné túlharsogni a többit. Italt ugyan nem mérnek itt, de az ide betérők némelyike könnyen indulatba jön és ha tehetné, jól behúzna a vele vitatkozónak.

Facebook: az internetes söntés

Az internetes söntésnek van előkelő neve is: Facebook, amely ma már legalább 2-3 milliárd ember kedvenc szórakozóhelye. Az utóbbi években a felvidéki magyarok egy része is itt múlatja az idejét és rendszerint itt értesül a világ dolgairól, na és persze arról is, hogy ki mit gondol erről vagy arról a kérdésről, politikusról stb. Aztán nem állhatja meg, hogy ő is bekapcsolódjon a társalgásba vagy éppen a vitába, kivált, ha a napi politika kerül terítékre. Elvégre a focihoz és a politikához mindenki ért, főleg ha mások teljesítményét kell minősíteni.

troll
Kép: saintpetersblog.com

A magyar fociról persze már régen nem folyik komolyabb diskurzus, elvégre fölösleges szócséplés volna. De a politika az mindig érdekes és sokszor meglepetéseket is tartogat, ezért sokan éreznek késztetést arra, hogy hozzászóljanak, véleményt mondjanak, és szenvedélyes szócsatákba is hajlandók belemenni, ha valaki netán kekeckedik velük. A szakzsargonban trollnak nevezik a ventillátorba előszeretettel belesz@ró figurát, aki rendre vakvágányra tereli az eszmecserét és meghiúsít minden értelmes párbeszédet, de lehet, hogy csak egyszerűen monomániásan hajtja a magáét és a legkevésbé sem zavartatja magát a tényektől.

A migránskérdés megoszt

 hirdetes_810x300  

Az egyik vitacsoportban már hónapok óta a migránskérdés az egyik téma, amely erősen megosztja a társaságot. A többség természetesen megpróbál higgadtan érvelni és tényeket, összefüggéseket sorol pro vagy kontra, bár a bevándorlókkal egyre kevesebben szimpatizálnak, kivált azóta, hogy látták a horgosi határátkelőnél dühöngő, köveket és palackokat hajigáló „menekülteket”.

IMG_0150
Kép: Körkép.sk

Mások az egész kérdést továbbra is Orbán Viktor érzéketlen hozzáállásával kapcsolják össze, megtéve őt egy személyben oknak és okozatnak, mintha ő varázsolta volna elő a most már több mint 350 ezerre tehető migránst valahonnan Afrika és Ázsia távoli zugaiból, hogy ezzel is a „diktátori” és „rasszista” hajlamait élje ki.

Jellemző egyébként, hogy ezek a zsigerből gyűlölködők mindig olyan bejegyzéseket lájkolnak vagy osztanak meg, amelyek negatív színben tüntetik fel a jelenlegi magyar kormányfőt és a Fideszt. Egyik-másik ezt már olyan szenvedéllyel teszi, hogy az ember kénytelen arra gondolni, vajon valóban rendben van-e az illető lelki egyensúlya.

Politikai hivatartozás a szociológus szemével

Egy szociológus vagy politológus számára nagyon hasznos kutatási terep lehetne ez a virtuális csehó, ahol a különböző kérdésekre adott válaszokból szépen kirajzolódna az ott tartózkodók politikai hovatartozása és szemléletmódja is.

gondolkodo
Kép: riczupeter.hu

Általában úgy tűnik, hogy a migránsokkal szemben a MOST-HÍD szimpatizánsai kevésbé elutasítóak, sőt maguk is a balliberális álláspontot hangoztatják, amikor egyszerre érvelnek a befogadásuk mellett és Orbán Viktor ellen. Akik nagyon elutasítóak, azok többnyire a magyarországi Jobbik hívei, de a legjózanabb érveket az MKP-val és Fidesszel rokonszenvezők és magukat „függetleneknek” gondolók fogalmazzák meg.

Az is érdekes, hogy a MOST-HÍD-hoz közelálló fórumozók előszeretettel dobnak be Magyarországot bíráló magyar vagy külföldi véleményeket, jobbára olyan balliberális újságírók által megfogalmazott cikkeket, amelyekben egyedi eseteket általánosítanak, miközben az általuk látni vélt összképet zavaró tényeket elhallgatják vagy tudatosan torzítanak.

Az érdemi vita teljesen felesleges

Ezekkel a hozzászólókkal sokan próbálnak érdemi vitát kezdeményezni, ám kevés sikerrel, mivel ők többnyire nem a saját véleményüket prezentálják, hanem másoktól vesznek kölcsön tetszetősen hangzó megállapításokat, amelyek mögé már képtelenek bepillantani és érvelésük kimerül a mantra ismételgetésében. Ez más esetben is tetten érhető, legyen szó a felvidéki magyar iskolák helyzetéről, az érdekképviseletről, az autonómiáról vagy hasonló sorskérdésekről.

ne vitazz
Kép: demotivalo.ne

A MOST-HÍD szimpatizánsai kizárólag az MKP tehetetlenségét emlegetik a kudarcok kapcsán és egy szóval sem említik, hogy pártjuk képviselői már öt éve a parlamentben ülnek és eddig vajmi kevés eredményt tudtak felmutatni. Az MKP hívei bizonyára sokkal több megértéssel vannak a Berényi vezette tömörülés iránt, de közöttük is vannak, akik tárgyilagos kritikát fogalmaznak meg, ha valami nem tetszik nekik.

Általában érvényes – legalábbis a Facebook kocsmában –, hogy a felvidéki magyarság sorsáért nem a MOST-HÍD szimpatizánsai aggódnak, hanem azok az emberek, akik nemcsak itt „jártatják a szájukat”, hanem tevőlegesen is bekapcsolódnak egy-egy helyi közösség munkájába vagy valamilyen figyelemfelkeltő akció szervezésébe. A mindenkori „trollokat” persze mindez egyáltalán nem érdekli, ők mondják a magukét. Közöttük van néhány jobb sorsa érdemes, de zavart pszichéjű egyén is, a többségük azonban élvezi, ha gunyoros megjegyzésekkel bosszanthatja a többieket.

A klimaxos nők rajongása

A digitális kocsmába időnként a szebbik nem képviselői is betévednek, aztán rövidebb-hosszabb időre ott ragadnak. Egyaránt van közöttük MKP és MOST-HÍD szimpatizáns, de feltűnő, hogy a vegyes párttal rokonszenvező hozzászólók között többnyire a 45-55 éves (klimax körüli) nők dominálnak, akik ugyan kevés érvet tudnak felsorolni, de szinte sugárzik belőlük egyfajta rajongás a pártelnök iránt.

Ajánljuk az elemzők figyelmébe ezt a jelenséget, ugyanis a politikusok megjelenése, a nőkre gyakorolt hatása sokszor döntő módon befolyásolhatja egy-egy választás végeredményét.

HOMÉROSZ

Nyitókép: technokrata.hu

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!