Nyitókép: reprofoto (RTVS live)

 

Frissítve: 13.32 Orbán ellenes  hangulatkeltés és diktátorozás jellemezte a szlovák közmédia Do kríža (Keresztre) című szerda esti beszélgetős műsorát, melyben a magyarországi parlamenti választások és a Márki-Zay jelenség volt a fő téma.

 

Két Márki-Zay és egy Orbán támogató

 

A konzervatív értékrendű, Orbán Viktor politikájával és szemléletével szemben nyitott műsorvezető, Jaroslav Daniška meghívottjai a Most-Híd egyik szellemi keresztapja Hunčík Péter, illetve Peter Schutz liberális publicista, kommentátor, valamint Gyimesi György (OĽaNO) magyar nemzetiségű parlamenti képviselő voltak.

 

 hirdetes_810x300  

 

A napokban Márki-Zayjal fotózkodó korábbi szlovák miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda, valamint Bugár Béla elutasították a műsorban való szereplést.

 

 hirdetes_810x300  

A budapesti szlovák nagykövettel és a szlovák exkormányfővel is találkozott Márki-Zay

 

A Szövetség politikusai is összekaptak

 

Márki-Zay Péter és a magyar parlamenti választások kérdése egyébként már a Szövetség két elődpártjának politikusait is egymásnak ugrasztotta a szerdai nap folyamán. Míg ugyanis Forró Krisztián (Szövetség, MKP platform) a Körképnek adott interjújában egyértelműen a magyarországi választásokba való beavatkozásnak minősítette a jelenleg Brüsszelben, az  Európai Néppárt egyik háttérintézményét vezető Mikuláš Dzurinda és a budapesti szlovák nagykövet, Pavol Hamžík Márki-Zay melletti nyílt kiállását, addig Rigó Konrád (Szövetség Most-Híd platform) kioktató hangnemben Forrót kritizálva teljesen helyénvalónak tartotta Márki-Zay támogatását.

 

Rigó Konrád Forró Krisztiánnak: Ezt diplomáciának hívják

 

A 45 perces műsorban főleg annak kérdését járták körbe, mit jelenthet Márki-Zay esetleges győzelme Magyarország, a felvidéki magyarság, a V4-ek és Európa számára, illetve hogy mi a tétje a jövő áprilisi magyarorszagi parlamenti választásoknak.

 

Hunčí: Márki-Zay mindenkit meglepett

 

Hunčík Péter szerint Márki-Zay győzelme az ellenzéki előválasztáson a kormánypártokat is meglepte, akik más forgatókönyvre számítottak. Szerinte a jelenlegi magyar kormány nincs felkészülve Márki-Zay Péterre és nem tudják hová tenni a személyét.

 

 

Gyimesi György úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az európai liberális maninstream értékrendjét ismételgeti, a migránsok betelepítését és az LMBTQ házasságot támogatja, aki győzelme esetén saját politikai párt nélkül csak egy báb lenne Gyurcsány Ferenc kezében.

 

Peter Schutz elmondta, hogy Gyimesi ezzel leginkább a Fidesz narratíváit ismételgeti. Ő maga úgy látja, hogy Márki-Zay nem támogatná a migránsok betelepítését. Ezt az ellenzéki politikus kijelentésével indokolta, miszerint egyetért a határkerítéssel. Schutz üstökösnek nevezte Márki-Zayt, aki jött, látott és győzött.

 

Zavaró felszínesség

 

A  gyakran zavaróan laikus és felszínes, a magyar belpolitikát illetően nem túl tájékozott meghívottak igyekeztek vázolni a műsorban a többi ellenzéki szereplő, így Dobrev Klára vagy Karácsony Gergely személyiségét és politikai hátterét is.

 

 

Gyimesi a műsorban kemény kritikával illette Szlovákia budapesti nagykövetét, amiért az a V4 tagországok egyetlen diplomatájaként találkozott Márki-Zay-jal. Szerinte ezzel túllépte a hatáskörét, és furcsa, hogy a máskor az ilyen kérdésekben igencsak akít Korčok külügyminiszter hallgat. Gyimesi szerint az ellenzék miniszterelnök-jelöltje pont az ellenkezőjét képviseli annak, mint amit Orbán Viktor képvisel.

 

Gyimesi: Márki-Zay csak egy bábu lesz

 

Jaroslav Daniška feltette a kérdést, hogy ami Márki-Zay eddigi előnye volt, azaz, hogy nincs mögötte párt, így azok terhei sem érintik, az a parlamenten nem jelent-e majd hátrányt a számára.

 

Gyimesi szerint ez mindenképp hátrány, ugyanis teljesen ki  szolgáltatva a mögötte álló ellenzéki pártoknak, leginkább Gyurcsány Ferencnek.

 

 

Hunčík Péter úgy fogalmazott, hogy teljesen helyénvaló, ha Márki-Zayt Brüsszelben, vagy a nyugati diplomaták fogadják, hiszen teljesen más értékrendet vall, mint Orbán Viktor.

 

Sok üresjárat

 

A műsor leginkább a magyarországi politikát nem ismerő szlovákoknak lehetett érdekes, a magyar sajtóból értesülő, közélet iránt nyitott felvidéki magyarok számára gyakran zavaróan hatott a sok üresjárat, a vendégek magyarországi belpolitikával kapcsolatos laikus tájékozatlansága, felszínes ismeretei.

 

Amit mindenképp dicséretes, hogy Daniška műsorra tűzött egy ilyen fontos témát, és a műsorvezetőnek köszönhetően nem alapból liberális megközelítésből.

 

Gyimesi szerint áprilisban Magyarország saját karakteréről és a V4-ek jövőjéről is döntenek.

 

 

Hunčík visszautasította annak lehetőségét, hogy az USA vagy bármelyik nyugati erőközpont kívülről próbálná meg befolyásolni a magyarországi választásokat. Szerinte ha fennáll ilyen veszély, az leginkább Moszkva részéről.

 

Schutz kiemelte, hogy Orbán Viktor antidemokratikus híre teljesen megérdemelt. Példaként a nyugdíjalapok államosítását és az állami médiát hozta fel, mely utóbbi szerinte olyan állapotokat tükröz, melyre Szlovákiában a mečiari-éra alatt sem volt példa. Azt azonban Schutz is elismerte, hogy Orbán Viktor befolyása jóval túlmutat Magyarország határain, és egy francia vagy olasz állami vezető erejével bír. Mi több, elmondta, hogy Orbán egyenesen az európai jobboldal vezérének tartja magát.

 

Gyimesi György Magyarország gazdasági teljesítményéthozta fel követendő példaként. A Fidesz-KDNP kormány alatt ugyanis 6,5 százalékos gazdasági növekedés tapasztalható. Gyimesi szerint így Budapestnek elég pénze van a határon túli magyarság támogatására is, amivel gyakran Pozsony feladatait helyettesíti.

 

 

Márki-Zay esetleges győzelme esetén Gyimesi úgy látja, hogy megakadna ez a politika és véget érne az Antall József által lefektetett nemzeti együttműködés rendszere.

 

„Korčok ennek természetesen örülne, de a szlovákiai magyarok nem”

 

– fogalmazott Gyimesi.

 

Több Pozsony vagy több Budapest?

 

Az OĽaNO magyar képviselője úgy látja, a magyarországi választások tétje a felvidéki magyarok számára, hogy több Pozsony vagy több Budapest lesz-e jelen az életünkben, az anyaországban pedig az, hogy több Brüsszel, avagy több Budapest.

 

Hunčík Péter Gyimesi okfejtésével egyetértve kiemelte, hogy mindez egyúttal Putyin, Kína, Erdogan Törökországa, Azerbajdzsán és más autokrata rezsimek felé való fordulást is jelent Orbántól a liberális Európával szemben.

 

Hunčík a magyar támogatásokról

 

A Most-Híd szellemi atyja elismerte, hogy az aktuális magyar kormányzat kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyarságra, ami a támogatások mértékében is megjelenik. Egyetértett azzal is, hogy a baloldali kormányok idején ekkora támogatásra nem számíthattak a határon túli magyar nemzetrészek.

 

Ugyanakkor szerinte csak egy szűk kör részesül ezekből a javakból, akiket aztán a Fidesz irányít.

 

„Az én vérmérsékletemnek megfelelő emberek ezekből a pénzekből soha semmit nem kaptak. A kisebbségi magyarok egy szűk köre jut csak hozzá a támogatáshoz. A Fidesz egyértelműen szűri, hogy kinek ad pénzt. Miért csak a lojalitás alapján kellene támogatni a magyarokat? Én nem érezném jól magam, ha támogatottként annyira ellenőrizve lennék, mint ahogy ők ellenőriznek“

 

– mondta Hunčík.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, öltöny és belső tér

 

Gyimesi György szerint nevetséges, hogy épp Hunčík Péter beszél szűk körben elosztott pénzekről, amikor 2021-ig a Most-Híd kezében levő Kisebbségi Kulturális Alap kultúrmaffiához hasonló módon szinte csak a sajátjait támogatta.

 

„Nem igaz, hogy csak a kiválasztottak kapnak támogatást Budapestről. Elég megnézni a gazdák körét, az iskolatámogatási pénzeket, vagy az oktatási intézményekre, templomok felújítására szánt támogatásokat.  A hidasok ellenben a szlovák költségvetésből osztogattak kizárólag maguknak évi 4,5 millió eurót. Solymos Lászlóék évekig fosztogatták az állami költségvetést, a Most-Híd emberei pedig a „kultminor” pénzeket“

 

– vágott vissza Gyimesi. Az OĽaNO képviselője korábban külön sajtótájékoztatón leplezte le a vegyespárti kultúrmaffia tagjait és annak módszereit.

 

A DAC jelenség

 

Peter Schutz e témánál nyíltan Hunčík oldalára állt, felszólítva Gyimesit, hogy bizonyítsa állításait. Majd a DAC kapcsán Világi Oszkárt kritizálta, aki Schutz szerint Orbán pénzéből épít úgy csapatot, hogy abban szinte alig van magyar játékos.

 

Gyimesi és Schutz a DAC kapcsán egyöntetűen visszautasították a felvidéki magyar focira szánt pénzek feleslegességét. Egyetértettek abban, hogy amit a DAC és a Komárom csinál, az identitás-erősítéssel bír és a focin keresztül szlovákiai magyarok tízezreinek erősíti az identitását.

 

Hunčík ellenben azért kritizálta Világit, hogy oligarchaként a Színművészeti Főiskola kuratóriumában vállalt szerepet, ahol szerinte semmi keresnivalőja.

 

A magyarországi választások tétje

 

A műsor záró részében a magyar parlamenti választások hatását és tétjét járták körbe a vendégek.

 

Schutz szerint Márki-Zay győzelmével semmi sem változna a V4-ek tekintetében. Szerinte ugyanis a V4-ek egy decens, diplomáciai jellegű tömörülés, ahol mindig megtalálják azt az egy-egy közös pontot, ahol megegyezik a vélemény, miközben a problémás dolgok, melyekből szerinte sokkal több van, a szőnyeg alá vannak söpörve.

 

Schutz úgy látja, hogy épp ellenkezőleg, Orbán győzelmével kiéleződne a konfliktus. Szerinte ugyanis eljön az ideje annak, amikor Prágának és Pozsonynak is mondania kell majd valamit. Azaz hogy Budapest vagy Brüsszel érdekében kíván fellépni. Hogy ki hova áll, szerinte még nyitott kérdés.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, szakáll és belső tér

 

Gyimesi György szerint Márki-Zay győzelme a V4-ek mint politikai blokk végét jelentené. Állítását azzal indokolta, hogy a cseh választások és a szlovák kormányban helyet foglaló Ivan Korčok kapcsán már amúgyis gyengül.

 

„Márki-Zay győzelmével ez a gyengülés folytatódna és várható a gyurcsányi ideológia visszatérése. Amennyiben Orbán marad, úgy erős szuerén nemzetállamként a nemzeti érdekek előtérbe helyezése várható Brüsszelben is“

 

– fogalmazott.

 

Hunčík Péter azzal zárta, hogy a V4-ek eredetileg azért lettek létrehozva, hogy az országoknak jobb pozíciójuk legyen Brüsszellel szemben. Az alapcél azonban szerinte nem a nemzetállam erősítése volt, hanem az integráció.

 

„Ilyen értelemben a V4-ek nem bomlanának fel Márki-Zay hatalomra kerülésével sem, hiszen a liberálisok és a jó értelembe vett konzervatívok sem akarhatják, hogy Orbán vezetésével hátat fordítsanak az EU-nak, és az egész V4 elinduljon menetelésben az Azerbajdzsánhoz hasonló országok felé“

 

– mondta Hunčík.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.