Nyitókép forrása: zomri

 

Alma. Így nevezte el Lucia Ďuriš Nicholsonová liberális EP-képviselő még mindig csak alakulóban lévő új pártját. A különös névválasztás miatt azonban kritikusai kinevetik, követői pedig kritizálják. Ráadásul egy ugyanilyen nevű párt működik Oroszországban is.

 

A Štandard közlése szerint azután, hogy Nicholsonová egy facebookos videóban bejelentette új pártja kontúrjait, nevével egyetemben, több mint 1500 interakciót kapott a bejegyzés, ám a reagálók háromötöde kinevette vagy kigúnyolta a még csak alakulgató új projektet.

 

Nem beszélve a kommentekről, ahol az egyik hozzászóló elég érzékletesen jellemezte Nicholsonová bejelentésének jellegét:

 

„Az egész videó alatt intenzív szégyent éreztem – az elnevezés szörnyű, kényszeredett, erős szándékot mutatva, hogy valamiféle mélyebb értelmet adjanak neki, amit ráadásul csak legfeljebb a gyümölcstermesztők vagy az egészséges étrendre specializálódott Igor Bukovský értékel, ami ugyanakkor tökéletesen leírja Nicholsonová projektjének ingatagságát”

 

fogalmazott a hozzászóló. És ez csak a jéghegy csúcsa.

 

Nicholsonová a videó megjelenésétől kezdve a szlovákiai mémek főszereplőjévé vált.

 

A politikusnő szerint az Alma „modern, centrista, Európa-párti párt”, amely „fényes alternatívát nyújt a jelenlegi politikai pártokkal szemben, amelyek ideológiailag vagy személyiségekben kiüresedettekké váltak és már nem tudnak számukra reményt kínálni”.

 

Állítólag egyéb nevek is voltak a listán, mint a „Stabilitás”, „Középút”, „Közép”, illetve a „Megújulás”. Nicholsonová elmondása szerint azonban egyik sem tetszett neki, mert ő valami „szépet, fényeset, zamatosat, finomat akart”.

 

A pártról rengeteget elárul egyébként, hogy Nicholsonová kikkel tárgyalt eddig: Miroslav Kollár (SPOLU), Ján Budaj (az OĽANO liberális platformjának vezetője) és a visszatérésén dolgozó Mikuláš Dzurinda volt a listáján, akiket kiemelt. Tehát egy vérbeli liberális-atlantista, Brüsszel és Washington felé forduló pártról van szó, amelyből valljuk be, van már elég a politikai palettán.

 

Érdekesség, hogy Alma nevű párt Oroszországban is van. 1993-ban alapították és jelenleg Nyikolaj Rjibakov vezeti. A pártnak 16 ezer tagja van. Az orosz Alma progresszív, atlantista pártként definiálja magát, környezetvédő felhanggal. 1993-ban 7,86 százalékos eredménnyel szerepelt a választásokon, 2021-ben már csak 1,34 százalékot kapott. A párt a liberális európai pártszövetség, az ALDE tagja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.