Az embert önkéntelenül is elkapja a karácsonyi hangulat, ha a szállingózó hóban kortyolgatja a forralt bort a sátor alatt, miközben az orrába sülő cigánypecsenye és a májjal töltött „lokša“ illata tolakodik. A szem nem tud betelni a vöröses kolbászkákkal, az árusok kínálgatásának a sercegő zsír hangja tökéletes aláfestést nyújt. Azok, akik a karácsonyi vásár hallatán éppúgy ujjongó tízévesekké változnak mint mi, azok bizony péntektől örülhetnek: november 23-án délután fél ötkor Milan Ftáčnik, Pozsony főpolgármestere meggyújtja a Fő téren álló karácsonyfa fényeit, ezzel hivatalosan megnyitva a huszonkettedik pozsonyi karácsonyi vásárt.

Gazdaságosabb minden tekintetben

„Az idei karácsonyi vásáron meg akarjuk mutatni, hogy Pozsony komolyan veszi a környezetvédelmet“ –  mondta el Milan Ftáčnik főpolgármester a szerdai sajtótájékoztatón. Ez a gyakorlatban úgy működik majd, hogy a karácsonyfára nemcsak gazdaságos égőket szerelnek (összesen 2000 darabot), de London és New York mintájára a fa kivilágításába mi is bekapcsolódhatunk – egy bicikli segítségével minden vállalkozó kedvű megpróbálhatja kitermelheti a szükséges energiát. „Azt szeretnénk ezzel, ha az emberek tudatosítanák, mennyi energiára is van szükség, csak a karácsonyfa kivilágításához“ – tette hozzá Ftáčnik. A gazdaságosság jegyében egyébként idén jóval kevesebb belvárosi utca kap karácsonyi díszvilágítást, így körülbelül 20 ezer eurót spórol meg a főváros.

Csillagászati áron lesz a kaja, de jó minőségű

Nos, már mi is találkoztunk vizes és ízetlen forralt borral, cigánypecsenyével, amiből a hiányzó húst mustárral próbálták kompenzálni, és hadd ne soroljuk még mi mindennel. Ez viszont nem meglepő, ha az árusok fejével gondolkodunk és számításba vesszük, hogy az elektronikus árverésen az egyes faházak idén csillagászati áron keltek el: a legdrágább ételes-faházat 812 euróért vitték el. Egy napra számítva. A polgármester a sajtótájékoztatón ígéretet tett arra, hogy ellenőrizni fogják az egyes árusokat, hogy valóban azt kapjuk a pénzünkért, amit szeretnénk. Reménykedjünk benne, hogy megtartja a szavát. Az idei árverésből egyébként összesen 650 ezer euró dőlt be a főváros kasszájába, ami 200 ezer euróval több, mint tavaly.

 hirdetes_810x300  

A programból szemezgettünk

A sok kemény számadat után íme egy kis kóstoló a kulturális részlegről. A pódiumon 46 együttes lép fel – összesen 1166 művész, táncosok, énekkarok – műsoraikat december 21-ig nézhetjük meg. Újra lesz koripálya! A műjégpályát szombaton nyitják meg, és a tervek szerint február közepéig lesz látogatható. December 6-án a polgármester leáll a Mikulással, a krampusszal és az angyalkával cimborálni. A díszes társaság kíséretében ellátogat a főrévi (ružinovi) kórház gyermekosztályára, egy óvodába és a Fő térre, majd a móka végén mindannyian jégre szállnak a Hviezdoslav téren korizni.

A Karácsonyi vércsepp akció keretében tavaly négy óra alatt 120 véradó gyűlt össze, a szervezők reménykednek, hogy idén ez a rekord megdől. A véradás propagálása egészen egyedi módon zajlik majd, az akcióba bevonják a belvárosi szobrokat is – erről bővebbet egyelőre mi sem árulunk el. A jó ügyet mi is támogathatjuk vérünkkel december 7-én a  a városháza Prímás-téri épületében.

A karácsony előtti jótékonykodásba a Slovan hokistái is bekapcsolódtak – egy, a csapattagok által aláírt mezt bocsátottak árverésre. A mezre itt lehet licitálni, az eltelt öt nap alatt eddig 1100 euró gyűlt össze. A befolyt összegből a rákos gyerekek rehabilitációs programját támogatja a Deťom pre život elnevezésű szervezet.  Az egyik legérdekesebb akciónak, vagyis a Karácsonyi Bazárnak pedig már most vasárnap örülhetünk, a rendezvénynek a régi vásárcsarnok (Stará Tržnica) ad helyet (lásd keretes írás).

Egyidős a karácsonyi vásárokkal a Karácsonyi Bazár, melyet a Pozsonyi Nemzetközi Nőklub szervez a Külügyminisztérium aktív támogatásával. Az eseményen részt vesznek az egyes nagykövetségek. Összesen 41 ország nemzeti ételeit, italait kóstolhatjuk meg, idén először akár Kazachsztán, Mexikó vagy Románia sajátosságaiba is betekinthetünk. A Karácsonyi Bazár nagy sikernek örvend, tavaly 4 ezer ember keresett egy kis exotikát és nem mindennapi karácsonyi ajándék-ötleteket a belvárosban. A bazár belépője 4 euró (diákoknak, nyugdíjasoknak 2). A rendezvény során befolyó összegből a Nőklub kórházakat, iskolákat, és különféle nonprofit szervezeteket támogat.

Lehet ettünk már jobb pecsenyét is annál, mint amilyet itt árulnak, és a forralt bor sem olyan, amilyet a nagymama főz otthon, de mégis. Nem tudunk nem örülni a szirupba mártott almáknak, mézeskalácsnak, puncsnak, a sima forralt bornak, az orosz forralt bornak (vodkával), a „frnčalicának“ (forralt szilvapálinka). Nem tudunk ellenállni a hermelinnel és csibemellel töltött zsömlének, sült kolbásznak, a zsíros-hagymás kenyérnek, a sok fából, féldrágakőből készült teljesen felesleges csecsebecséknek, a nemezelt, horgolt, kötött sálaknak és még sorolhatnám. Persze mind horribilis árakon, de hát egyszer van az évben karácsonyi vásár 😉

A rendezvény Pozsonyban december 23-ig tart, a részletes program – a külön városrészek saját akcióival – itt nézhető meg.

Lengyel Diana

Képek: Internet

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket aTumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!