Jelenleg több elhízott felnőtt él a világon, mint alultáplált. Ezt mutatta ki a londoni Imperial Collage kutatása, amely 1975 és 2014 között vizsgálta a férfiak és nők testtömeg-indexét (BMI).

 

A 186 ország adataiból lekészült tanulmány szerint a férfiak körében megháromszorozódott, a nők esetében megduplázódott az elhízottak száma. A kutatás vezetője, Majid Ezzat professzor szerint az elhízás már-már világméretű járványként terjed a földön, és a tanulmány is a célból született, hogy cselekvésre ösztönözze a világ kormányait.

 

A tanulmány arra figyelmeztet, hogy míg 1975-ben 105 millió kórosan elhízott személy élt a vizsgált országokban, 2014-ben már 641 millió.

 

 hirdetes_810x300  

Az alultápláltak száma nem nőtt ilyen drasztikusan, igaz, hogy belőlük 1975-ben 330 millió volt, 2014-re pedig számuk 462 főre nőtt.

 

Krízispont

 

A globális elhízás mértéke a férfiak körében 3,2 százalékról 10,8 százalékra emelkedett, vagyis minden tizedik férfi túlsúlyos. A túlsúlyos nő aránya 6,2 százalékról emelkedett meg 40 év alatt 14,9 százalékra. Vagyis 266 elhízott férfi és 375 millió elhízott nő él a világon.

 

Forrás: BBC.com
Forrás: BBC.com

 

A tanulmány szerzői szeretnék, ha a kormányzatok nem a lakosokra hárítanák a teljes felelősséget, hanem politikai és gazdasági intézkedéseket foganatosítanának az egészségesebb életvitel terjesztéséhez.

 

Ha ugyanis az kormányzat nem teremt olyan társadalmi viszonyokat, hogy mindenki számára megfizethető legyen a friss zöldség és gyümölcs, és nem emeli az egészségtelen feldolgozott élelmiszerek árát, a helyzet valószínűleg nem fog változni.

 

A legnagyobb gazdaságokban, az USA-ban és Kínában több elhízott ember él, mint bárhol máshol a világban. A harmadik legelhízottabb ország Nagy-Britannia.

 

 

BBC.com

Nyitókép: hngn.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!